Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

afsked. Urnen, som skal graves ned i skoven på Fyn, skal være biologisk nedbrydelig, og der bliver ingen markering ved den enkelte gravplads.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

afsked. Urnen, som skal graves ned i skoven på Fyn, skal være biologisk nedbrydelig, og der bliver ingen markering ved den enkelte gravplads.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks første skovkirkegård er på vej

Fem år efter det blev lovligt at grave urner ned i skoven, er Odense på vej med landets første skovbegravelse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Odense er som den første danske kommune lige på trapperne med en rigtig skovbegravelsesplads.

»Vi prøver at imødekomme borgernes ønsker videst muligt i levende live, og det skal vi også gøre i forbindelse med døden som del af et moderne samfund«, siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen Steen Møller (K).

»Vi har i Odense tradition for en bred vifte af begravelsestilbud. Vi var blandt de første med en muslimsk gravplads og har også et sted til hedenske asatroende. Det glæder mig, at vi nu også bliver de første, der gør det muligt at få sat sin urne ned i en smuk skov«.

Projektet kan vedtages først i det nye år

Forslaget er i offentlig høring, og lørdag var der borgermøde i Kohaveskoven i den sydøstlige del af byen. Om alt går vel, kan projektet vedtages først i det nye år.

Med en lovændring i 2008 tillod Folketinget at anlægge skovbegravelsespladser. Flere kommuner har siden været på vej, uden at det er blevet til noget.

Ikke mindst i Frederikshavn blev der meget længe arbejdet på et sidste hvile i en privat skov med den private forening Løvfald som primus motor. Men planerne løb ind i bureaukrati og uenigheder.

Senest har en kommunal skovbegravelsesplads været luftet i Lejre Kommune uden resultat.

Enhver uanset religiøs overbevisning kan få sat sin urne ned under de krav, der er til det omkring en hektar store udpegede område i en fredskov i Odense.

»Der bliver ingen markering af den enkelte gravplads. Urnerne skal være biologisk nedbrydelige, så de kan ikke flyttes. Og der må ikke lægges blomster, sten, lys eller anden udsmykning over den enkelte urne«, siger Mette Holm Pedersen, der er arkitekt i By- og Kullturforvaltningen i Odense.

»Hele idéen er jo, at det skal være så naturligt som muligt«.

Danmarks Naturfredningsforening er dog bekymret for, om pladsen griber ind i den naturlige skov.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden