Lavtlønnede kvinder indhenter lønefterslæb som pensionister

Folkepension og lang levetid kan opveje lønforskel mellem kønnene.

Privatøkonomi

Uligeløn mellem mænd og kvinder i den erhvervsaktive alder kan ende med at blive mere end opvejet, når pensionen tælles med.

LÆS OGSÅ

Det viser en beregning af livsløn - det vil sige arbejdsindkomsten og livsvaring pension - som pensionsserviceselskabet Forca har lavet.

Omfordeling i pensionsalderen
For eksempel vil en kvindelig lærer, der som 40-årig tjener 10 procent mindre end sin jævnaldrende mandlige kollega, alligevel ende med at indhente hele 142 procent af hans lønforspring, når man betragter den samlede livsløn.

»Den kvindelige lærer overhaler således sin mandlige kollega og får 600.000 kroner mere udbetalt gennem sit liv, simpelthen fordi hun lever længere«, siger Claes Vestergaard, matematisk direktør i Forca, der har pensionskasser for bl.a. lærere, sygeplejersker og pædagoger som kunder.

Er lønforskellen mellem den mandlige og kvindelige lærer 20 procent i 40-års alderen, vil kvinden alligevel indhente knap 60 procent af mandens forspring, når den livsvarige pension tælles med. I gennemsnit lever kvinder fem år længere end mænd.

Mindre ulighed
Forca har lavet beregningen af livsløn efter at have undret sig over tal fra Danmarks Statistik.

Her kan man læse, at mænd i gennemsnit stadig tjener markant mere end kvinder i den erhvervsaktive alder. Men når det gælder pensionsudbetalinger, er forskellen ikke nær så stor.

LÆS ARTIKEL

»Vores regneeksempler på livsløn viser, at uligheden i samfundet nok er mindre, end man går og tror«, siger Claes Vestergaard.

Der er tre faktorer, der spiller ind på kvindernes mulighed for at indhente lønefterslæbet.

Folkepension god for kvinder
Dels lever kvinder længere, hvilket giver dem pensionsudbetalinger i længere tid end mændene.

LÆS ARTIKEL

Dels betyder reglerne om det såkaldte unisex-princip, som størrelsen af de månedlige pensionsudbetalingerne beregnes efter, at kvinderne har en økonomisk fordel, netop fordi de lever længere.

Og dels sker der en omfordeling i kraft af folkepensionen - som er ens for alle, uanset hvad de tjente som erhvervsaktive.

»Man kan klart konkludere, at folkepensionen er til gavn for kvinderne«, siger Claes Vestergaard, som dog samtidig forudser, at kvinderne i fremtiden helt vil overhale mænd på livsløn, fordi flere kvinder tager høje uddannelser og derfor også træder ind på arbejdsmarkedet til en højere startløn.

Gælder ikke de rigeste

Forcas beregninger er koncentreret om lav- og mellemindkomstgrupperne, og konklusionerne kan ikke overføres til folk med høje lønninger.

LÆS OGSÅ

Omfordeling i form af folkepensionen betyder nemlig mindre, fordi der sker modregning i folkepensionen, når man selv har sparet pension op af en vis størrelse.

Og det vil højtlønnede typisk have gjort, også for at reducere topskattebetaling,

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce