Foto: EHRBAHN JACOB
Privatøkonomi

Hver tredje folkepensionist under 70 år får ikke noget pensionstillæg

Nedsatte pensionstillæg bliver mere normalt. Ældresagen kalder udviklingen glædelig.

Privatøkonomi

Flere folkepensionister får nedsat tillæg i pensionen, og hver anden på folkepension får nu ikke det fulde tillæg på grund af egen indtægt, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Helt præcist steg antallet af folkepensionister med nedsat pensionstillæg med 25.600 personer fra januar 2012 til januar 2013. Og det er en glædelig nyhed, mener Ældresagen.

Samlevers økonomi har bedtydning
»Det er en glædelig udvikling, fordi flere og flere sparer op, mens de er på arbejdsmarkedet, og derfor har et bedre indkomstgrundlag at leve på, når de går på pension«, siger Peter Halkjær, økonom i Ældresagen, til Ritzau.

»Samtidig er der betydeligt flere folkepensionister på arbejdsmarkedet i dag i forhold til tidligere, og det giver også udslag i tallene«, fortæller han.

Stigningen i antallet med nedsat pensionstillæg findes især blandt folkepensionister i parforhold.

Folkepensionisters tillæg afhænger af egen lønindtægt og øvrig indkomst som for eksempel arbejdsmarkedspension.

En samlevers indtægt tæller også, og om samleveren er pensionist.

Folkepensionens grundbeløb er i år på 70.000 kroner om året, mens det fulde tillæg er på 72.000 kroner for enlige folkepensionister og 35.000 kroner for gifte og samlevende.

Pensionister med nedsat pensionstillæg får et gennemsnitligt tillæg på 35.800 kroner for enlige og 11.100 kroner for personer i parforhold.

Blandt folkepensionister under 70 år og i parforhold er andelen uden pensionstillæg på 29 procent, mens 38 procent får fuldt tillæg.

For folkepensionister over 80 år ligger andelen uden tillæg på 11 procent, mens 61 procent får fuldt tillæg.Antallet af folkepensionister er steget med 171.000 fra januar 2007 til januar 2013, så der i dag er 1.022.000 modtagere af folkepension. 460.000 mænd og 561.800 kvinder.

Ifølge Ældresagen er det omkring en femtedel af dem, som putter flere penge i statskassen, end de modtager i pension.

»Der er omkring 200.000 folkepensionister, som bidrager med mere i skatter, end de får i overførsler. Så det er bedre for pensionisterne, men også for statskassen«, siger Peter Halkjær.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce