Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Investering. Brasilianske obligationer kan være en god investering, hvis du køber dig ind i en fond med mange forskellige globale papirer.
Foto: Victor R. Caivano/AP

Investering. Brasilianske obligationer kan være en god investering, hvis du køber dig ind i en fond med mange forskellige globale papirer.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Privatøkonom: Brasilianske obligationer er en god investering

Danske obligationer giver intet afkast i øjeblikket. Men du har andre muligheder

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du ikke vil løbe stor risiko med din investering og heller ikke binde dem alt for længe, er der kun én mulighed for at få et ordentligt afkast: Byt danske obligationer ud med kontanter.

Sådan lød den overraskende melding i går fra storbanken Nordea, der nu anbefaler kunder med opsparing til at gå væk fra de bundsolide danske obligationer, som i øjeblikket stort set ikke giver noget afkast på grund af det lave renteniveau.

Renten er ikke ens Men der er alternativer til at gå kontant, hvis du hører til dem, der har investeret pension eller frie midler i obligationer, påpeger Rune Wagenitz Sørensen, der er uvildig privatøkonomisk rådgiver i firmaet Miranova.

LÆS ARTIKEL

»Man skal huske på, at renterne ikke er ens alle steder i verden. Et bud på en anden investering kunne være globale obligationer«, siger han.

Ganske vist er udenlandske stats- og erhvervsobligationer mindre solide og sikre end danske stats- og realkreditobligationer. Men man kan finde investeringsfonde, der er sammensat på en fornuftig måde med hensyn til spredning af risikoen, siger Rune Wagenitz Sørensen.

Udviklingslande med lav gæld
For eksempel er den effektive rente i øjeblikket 5,5 procent i en børsnoteret fond, der indeholder mange forskellige obligationer fra udviklingslande som bl.a. Brasilien, Filippinerne, Tyrkiet, Rusland, Mexico og Indonesien. Det er dog ikke ensbetydende med, at man får et tilsvarende afkast.

»Der er klart en anden risiko end ved danske statsobligationer, men man skal tage med i overvejelserne, at flere af disse udviklingslande faktisk har lavere gæld i forhold til deres bruttonationalprodukt end nogle af de udviklede lande«, påpeger han.

Rådgiveren mener, at man skal være 'meget modvillig til at tage en risiko', hvis man nu sætter hele sin investering i kontanter.

Husk grænsen på 750.000 kroner

Men er man tryggest ved banken til hele eller dele af opsparingen, skal man gå efter en højrentekonto - hvor man binder pengene i en vis periode mod fast rente - og sikre sig et par ting undervejs:

»Bind ikke pengene for længe. Og find en bank, hvor det kan lade sig gøre at få pengene ud igen, hvis du får brug for dem, inden bindingsperioden udløber«, siger Rune Wagenitz Sørensen, der også understreger, at har man mere end 750.000 kroner, skal man fordele formuen på flere banker for at være dækket af indskydergarantifonden i tilfælde af konkurs.

Dette gælder dog ikke, hvis din opsparing er en pension, da den så altid er dækket for det fulde beløb.

Du kan i øjeblikket få en rente på mellem 3 og 3,5 procent, hvis du binder en million kroner i et par år.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden