Skyldigt. Lolland kommune har flest dårlige betalere. Ligesom i 2012, hvor også knap hver tiende borger havde gæld i RKI. (arkivfoto)
Foto: CLAUS LUNDE

Skyldigt. Lolland kommune har flest dårlige betalere. Ligesom i 2012, hvor også knap hver tiende borger havde gæld i RKI. (arkivfoto)

Privatøkonomi

Én kommune har stadig flest dårlige betalere

Danskernes misligeholdte gæld steg med to milliarder kroner i 2012.

Privatøkonomi

Danskernes betalingsproblemer blev kraftig forværret i 2012.

Sådan lyder den deprimerende melding fra skyldnerregistret Experian, tidligere kendt som RKI.

Gældsregistret tæller i dag 225.940 personer, hvilket svarer til hver 20. voksne dansker, og det seneste år er den samlede gæld steget fra 13,5 til 15,8 milliarder kroner.

»Vi må erkende, at udviklingen er graverende«, siger nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian, Frank Papsø, i en pressemeddelelse.

Det er borgere i 30'erne, der oftest har regninger i RKI - nærmere bestemt er det 7,61 procent af aldersgruppen, der har opgivet at betale, hvad de skylder. Men også de helt unge mellem 18-20 år optræder i skyldnerregistret.

»Ved de seneste analyse oplevede vi et fald blandt de 18-20 årige - men også her får vi nu nominelt flere ind, end vi sender ud, og aldersgruppen har fået flere kreditorer«, siger Frak Papsø.

Flest gældsramte på Lolland
Ikke bare beløbets størrelse, men også antallet af betalingsanmærkninger viser alvoren i den enkeltes gældssituation. De RKI-registrerede skylder i gennemsnit på 3 sager, lyder det fra Experian.

»Når en ung i snit har 2,19 sager af 'afbetale på', er situationen lidt mere kompleks at arbejde sig ud af, end hvis der kunne laves aftaler med bare én kreditor«, forklarer Frank Papsø og påpeger, at gennemsnitstallene dækker over store uligheder.

Mange registreres for ét forhold, mens andre har mange kreditorer på samvittigheden.

Som tidligere år er det fortsat Lolland kommune, der huser flest dårlige betalere.

Her har knap hver tiende ubetalt gæld, der er overgået til RKI.

Også Guldborgsund, Ishøj, Slagelse og Kalundborg har forholdsvis mange skyldnere, mens det i Allerød, Rudersdal og Gentofte blot er knap en ud af 40, der ikke evner at betale regningerne.

De jyske kommuner holder sig i analysens midte, dog med en generel stigning i andelen af gældsramte.

Den største stigninig i Jylland findes i Region Syddanmark, hvor andelen af gældsramte i 2012 steg til 5,05 procent af regionens borgere - lidt under landsgennemsnittet på 5,13 procent.

/mimo

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce