Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TINA HVOLBY /Jyllands Posten
Foto: TINA HVOLBY /Jyllands Posten

forskel. Mens Sampension og PKA Sygeplejersker har en årlig omkostningsprocent (ÅOP) på 0,5 procent, betaler kunder hos BankPension mere end tre gange så meget, nemlig 1,8 procent. Hvert år.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er landets billigste og dyreste pensionsselskab

Pensionsselskaberne Sampension, PKA, PensionDanmark og Danica er billigst.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er kæmpe forskel fra selskab til selskab på, hvad det koster at administrere den formue, du har stående i din pensionsopsparing.

Det viser en optælling, som analysebureauet Invensure har foretaget for Børsen.

LÆS ARTIKEL

Har du pengene stående i pensionseskabet Scandia, betaler du dobbelt så meget for at forvalte formuen, end hvis du har din opsparing hos Danica.

Ud af en million kroner i opsparing betaler Danicakunden 8.000 kroner hvert år i gebyrer og for at vedligeholde formuen, mens Scandiakunden hvert år betaler 16.000 kroner.

Og pengene, som kunderne betaler i omkostninger skal vel at mærke betales hvert eneste år, sålænge pensionsordningen løber.

Første juni blev det et krav, at pensionsselskaberne skal lægge deres omkostninger frit frem. Det skal ske i form af en procentsats, Årlige Omkostninger i Procent, ÅOP.

Det gør det for første gang muligt at sammenligne selskaberne direkte og få et overblik over, hvad det koster at få administreret sin pensionsopsparing.

Det meste går til kapitalforvaltere

Tallene, som Invensure har samlet ind viser, at omkostningerne samlet løber op i mere end 13 milliarder kroner, og flere pensionseksperter vurderer, at 10 ud af de 13 milliarder kroner er direkte betaling til kapitalforvaltning styret af selskaber som Blackrock, JPMorgan, samt kapitalafdelingerne i blandt andet Danske Bank og Nordea.

Også blandt arbejdsmarkedspensionsselskaberne er der kæmpe forskelle på, hvad det koster at forvalte hver enkelts opsparing.

Mens Sampension og PKA Sygeplejersker har en årlig omkostningsprocent (ÅOP) på 0,5 procent, betaler kunder hos BankPension mere end tre gange så meget, nemlig 1,8 procent.

LÆS OGSÅ

Og det gør en kæmpe forskel i forhold til, hvad opsparerne kan trække ud i sidste ende, når de skal nyde deres alderdom, fastslår Søren Andersen, direktør i Invensure.

»En forskel i omkostninger på en procent, svarer til et tab på 20.000 kr., hvis man har et depot på to millioner kr. Det er mange penge i tabt fortjeneste - især hvis det sker år efter år," siger han til Børsen.

Selskaberne med de store omkostninger i årlig procent forsvarer generelt deres omkostningsniveau med, at det er dyrere at investere opsparernes penge aggressivt, men at pengene på den måde skulle komme ind igen i form af større afklast.

Her er det svært at kontrollere selskaberne, for selv om deres omkostninger i årlig procent nu skal lægges frem offentligt, er der stadig diskussion om, hvordan man på en sammenlignelig måde skal opgøre afkastet fra hver enkelt selskabs investeringer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden