Fattig? Sofie V. Jensen er 22 år og på SU. En af de studerende, der kalder sig selv fattig, er 22-årige Sofie V. Jensen. Hun har skrevet et debatindlæg i Politiken, om at hun ikke har råd til fredagsbar på sit studie og ofte må lyve sig syg.
Foto: JENS DRESLING

Fattig? Sofie V. Jensen er 22 år og på SU. En af de studerende, der kalder sig selv fattig, er 22-årige Sofie V. Jensen. Hun har skrevet et debatindlæg i Politiken, om at hun ikke har råd til fredagsbar på sit studie og ofte må lyve sig syg.

Privatøkonomi

Unge gældsætter sig som aldrig før

Lånelysten er stærkt stigende blandt studerende på især ungdomsuddannelserne, viser nye tal.

Privatøkonomi

Unge låner penge som aldrig før, og den samlede studiegæld er nu oppe på 25,2 milliarder kroner.

Det viser nye oplysninger om SU-støtte og SU-gæld fra Uddannelsesministeriet ifølge Berlingske.

Det er især elever på ungdomsuddannelserne, der i stigende grad låner til bolig og forbrug.

Bekymrende udvikling Tendensen blandt de unge bekymrer uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der især vil rette fokus på ungdomsuddannelserne.

»Tallene giver anledning til i højere grad at interessere sig for udviklingen på ungdomsuddannelserne end udviklingen på de videregående uddannelser. Unge har selvfølgelig sværere ved at få fritidsjob nu, end de havde tidligere, men det ændrer ikke ved, at en stor gæld fra ungdomsuddannelserne er en dårlig start på voksenlivet,« siger Morten Østergaard til Berlingske.

Behov for gældsrådgivning
I 2010 lånte studerende på de videregående uddannelser 20 procent mere, end de gjorde i 2007. På ungdomsuddannelserne lånte de unge næsten dobbelt så meget i 2010, som de gjorde i 2007, skriver Berlingske.

Udviklingen har fået SU-rådet til at sætte unges gældsætning på handlingsplanen, hvor der bliver holdt særligt øje med de gældsatte studerende på ungdomsuddanelserne, siger rådets formand, studiechef Per Christian Andersen til Berlingske.

»Det ser ud til, at der er brug for gældsrådgivning på ungdomsuddannelserne, og man kunne sagtens forestille sig en aftale med bankerne. Vi er bange for, at der er rigtig mange elever på ungdomsuddannelserne, der ikke kan overskue økonomien og gældsætter sig i en ung alder,« siger studiechefen.

Kan koste samfundet dyrt
Den stigende gæld er et symptom på en hel generations økonomiske problemer og kan i sidste ende koste samfundet dyrt, siger cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen til Berlingske.

»Vi står med et stort generationsproblem. Hvis ikke de unge kan komme i job, og gældsbyrden hober sig op, så bliver det voldsomt svært at etablere sig efter endt uddannelse. Derfor er det et samfundsøkonomisk problem, som bør tages særdeles seriøst fra politisk hold,« siger cheføkonomen.

Problemer med tilbagebetaling

Tallene fra Undervisningsministeriet viser desuden, at flere unge har problemer med at tilbagebetale SU-gælden, der er steget med 18 procent fra 2008 til 2010.

LÆS OGSÅ

Der er behov for mere gældsrådgivning, hvis gælden skal ned blandt studerende, mener Magnus Pedersen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce