Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gældskrise. I Holbæk er hver tiende i aldersgruppen 20-50 år registreret som dårlig betaler.
Foto: LÆRKE POSSELT (arkiv)

Gældskrise. I Holbæk er hver tiende i aldersgruppen 20-50 år registreret som dårlig betaler.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af gældsatte eksploderer på Sjælland

Nye tal fra RKI viser, at misligholdt gæld stiger med 1 mia. kr. om året for 25-50-årige.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et af verdens rigeste lande – Danmark – finder man nogle af verdens mest forgældede mennesker.

Privatgælden i Danmark udgør 333 procent af den disponible indkomst i Danmark – en rekord blandt udviklede lande.

Det er imidlertid vidt forskelligt, hvor i landet gælden giver problemer. Og hovedproblemet er ikke de ellers så omtalte kviklån, men i stedet stor den boliggæld, som danskerne optog især før finanskrisen i 2007, vurderer Experian, der bestyrer RKI-registeret.

Gældskrise Aldrig før offentliggjorte tal fra Experian viser en voldsom stigning i Østdanmark i antallet af nye registreringer af dårlige betalere som følge af misligholdt realkreditgæld.

På Sjælland uden for hovedstaden er det årlige antal af registreringer steget fra under 200 i 2008 til næsten 1.000 i 2012. En femdobling på fire år.

Uden for Sjælland er antallet også steget i denne kategori, men ingen steder er antallet af gældsatte mere end fordoblet.

Hvis ingen gør noget ved det, styrer vi direkte mod en ny krise

»Realkreditgæld er det område, der stiger mest, når vi ser på nye registreringer af dårlige betalere. Det eksploderer virkelig på Sjælland for tiden. Hvis ingen gør noget ved det, styrer vi direkte mod en ny krise, som vil handle om gældsproblemer«, siger Frank Papsø, nordisk direktør for analyse i Experian.

Den markante stigning på Sjælland kan forklares med, at området har oplevet nogle af de største prisfald på huse efter krisen. Det har fjernet en del af sikkerheden bag boliglånene, vurderer Papsø. Desuden har der været en tendens til at låne mere end i for eksempel Nordjylland.

En misligholdt milliard om året
Undersøgelsen viser også, at gældsituationen er særligt faretruende i en aldersgruppe af yngre voksne.

Den misligholdte gæld for aldersgruppen mellem 25 og 50 år gæld vokser nu med cirka en milliard kroner om året, fortæller Frank Papsø.

Det fremgår af en kort e-bog, en såkaldt single, ved navn ’Generation Gæld’, som i dag udkommer på Forlaget Zetland.Også i de unges gæld ser Experian en drastisk udvikling på Sjælland. Blandt de hårdt ramte kommuner er Holbæk og Slagelse.

I Holbæk er hver tiende i aldersgruppen 20-50 år registreret som dårlig betaler. Den misligholdte gæld for aldersgruppen er i snit per person på 26.000 kr., oplyser Experian.

Følsomme overfor rentestigninger

Boligboble og gældsboble er gået hånd i hånd, så boligpriserne er faldet, men gælden består. Den store boliggæld og danskernes generelt høje gæld udgør en risiko for dansk økonomi, vurderer Jens Lunde, lektor i boligøkonomi ved CBS. Han advarer om, at den store gæld er særligt farlig, fordi mange har lån, hvor udgifterne vokser, hvis renten stiger. »Hvis der kommer en rentestigning, bliver det hurtigt dyrt for mange boligejere. Så vil flere vil have svært ved at betale deres gæld«, siger Jens Lunde.LÆS OGSÅ Dermed kan gældsboblen bringe Danmark ind i en ny krise, advarer han: »Det kan give nye prisfald på boligmarkedet. Vi har set spinkle prisstigninger det seneste år på ejerlejligheder i hovedstaden, men så snart renten stiger, kan det hele falde sammen«, siger Jens Lunde. Frank Papsø peger på, at landets få frivillige gældsrådgivninger langtfra har kapaciteten til at hjælpe de mange, som nu kommer i gældsproblemer. Danmark bør i stedet gøre som Sverige, hvor 285 af landets 290 kommuner yder hjælp til gældsramte, mener Experian-direktøren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden