Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krise giver store pensionsforskelle

Danskernes opsparinger har ynglet meget forskelligt siden krisens start, hvilket betyder en fattigere alderdom for mange.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den økonomiske krise kommer til at betyde, at nogle danskere vil få en fattigere alderdom end andre. Men de fleste aner det ikke.

Pensionsopsparinger har, siden krisen begyndte i 2008, ynglet så forskelligt, at den med det bedste afkast er vokset otte gange mere end den med det dårligste. Selv for små opsparinger betyder det en forskel på op mod 100.000 kr. Det viser en gennemgang, Politiken har foretaget.

LÆS OGSÅ

»Det her viser en meget stor forskel på afkastene. Det er uhyggelig meget, når man tænker på, at de færreste danskere interesserer sig for, hvem der forvalter deres pension«, siger pensionsekspert Jørgen Svendsen fra rådgivningsfirmaet AFPR.

Konsekvensen bliver, at nogle danskere vil få langt færre penge udbetalt, når de går på pension, vurderer eksperten.

Værst for yngre kunder Årsagen til de store forskelle går tilbage til kriseåret 2008. I januar det år faldt aktiemarkederne voldsomt, så opsparingerne skrumpede betydeligt.

Siden har det været vidt forskelligt, hvor meget pensionsselskaberne har formået at indhente af det tabte, viser Politikens gennemgang.Værst ser det ud for yngre kunder i Danica Pension. Siden 2008 har det samlede afkast været på blot 4,8 procent for kunder, som har 30 år til pensionsalderen.

Var pengene i stedet sat ind hos PensionDanmark, havde afkastet været på hele 36,5 procent. Det viser en sammenligning af opsparinger med markedsrente – en type opsparing, som knap halvdelen af danskernes indbetalinger går til.

Nyheden vil komme som et chok
I kroner og ører er en opsparing på 300.000 kroner på fem år blevet 14.000 kroner mere værd hos Danica Pension. Hos PensionDanmark er den i samme periode blevet 109.000 mere værd. En forskel på 95.000 kroner.

»Hos Danica har afkastet været så lille, at pengene slet ikke har ynglet, hvis man fraregner inflationen«, siger Jørgen Svendsen.

For de fleste vil den nyhed komme som et decideret chok, påpeger eksperten:

»Danskerne går ikke op i deres pension, selv om det drejer sig om mange penge«.

Danica: Kunder bør ikke frygte alderdom
Hos Danica Pension erkender man, at selskabets yngre kunder har fået mindre ud af de seneste fem år, end hvis de havde sparet op andre steder. Det skyldes, at kundernes penge sættes i mere risikable investeringer såsom aktier og dermed var mere udsatte, da aktiemarkedet styrtdykkede i begyndelsen af 2008:

»Januar 2008 var meget dårlig på aktiemarkedet. Det ramte særligt folk hos os, som har langt til pensionsalderen, for på dem har vi meget højere aktieandel end vores konkurrenter – helt oppe omkring 95 procent aktier«, siger investeringsdirektør Peter Lindegaard fra Danica.Han forsikrer dog om, at kunderne ikke bør frygte for deres alderdom:

»Når man er ung, er man ret ligeglad med, om aktiemarkedet falder. Det kan ligefrem være en fordel, at aktiemarkedet falder, når man ikke har sparet så meget op endnu. Det skal forstås sådan, at jo lavere markedet er, når man køber ind i det – som det i øvrigt sker helt automatisk med vores produkt – jo bedre er det. Hvis markedet stiger med årene, får man mere ud af det«, siger Peter Lindegaard.

Forsigtighed giver gevinst

Men den forklaring holder ikke, mener Jørgen Svendsen: »Kunderne hos Danica er kommet så langt bagud i denne periode, at det bliver svært at indhente det, selv om vi får nogle gode aktieår. Det er bare surt for dem«.

LÆS OGSÅ PensionDanmark mener, at forsigtighed er grunden til selskabets gode afkast: »I stedet for at gøre som andre og satse ensidigt på aktier har vi haft en strategi om, at vi skal klare os godt, både når aktierne stiger og falder«, siger direktør Torben Möger Pedersen. Det har betydet flere investeringer i obligationer, ejendomme og vindmøller.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden