ulighed. De dårligst stillede og kortuddannede er i klart overtal blandt landets omkring 1,4 millioner multisyge.
Foto: LÆRKE POSSELT

ulighed. De dårligst stillede og kortuddannede er i klart overtal blandt landets omkring 1,4 millioner multisyge.

Privatøkonomi

De fattige bliver mere og mere syge

Stærkt stigende ulighed i sundhed er en bombe under velfærdsstaten. Analyse på vej.

Privatøkonomi

Deres toiletskabe er fyldt med 20 eller flere slags medicin, som ikke altid passer sammen. De skal hele tiden til undersøgelser og kontrol. Mere end hver tredje dansker over 16 år lider af to eller flere kroniske sygdomme oveni hinanden.

Ni ud af ti af landets næsten 400.000 hjertekarpatienter har mindst én anden kronisk lidelse. Det gælder også for en række af de andre store folkesygdomme.

Koertuddannede er i overtal

Samtidig er de dårligst stillede og kortuddannede i klart overtal blandt landets omkring 1,4 millioner multisyge. De lever et liv, hvor sygdom fylder meget i dagligdagen, og de lever kortere.

For første gang bliver det nu undersøgt, hvordan de udsatte patienter selv oplever at leve med en daglig byrde af sygdom og evig behandling.

»Det er en udsat gruppe i et stadigt mere specialiseret sundhedsvæsen. Lægerne bliver konstant dygtigere til at behandle de enkelte sygdomme, men er ikke nær så gode til at samarbejde på tværs af specialerne. Derfor falder mange multisyge ned mellem stolene«, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

LÆS ARTIKEL

Han er bekymret over det voksende skel i danskernes sundhed. De veluddannede med livet på skinner er overleverne, mens de svagt stillede uden repræsentationskonto til gengæld er er overrepræsenterede på kirkegården.

»De er både mere syge og har meget sværere ved at kræve deres ret i det moderne sundhedsvæsen«, siger han.

I forsøg på at vende udviklingen og med en million kroner fra satspuljemidlerne i ryggen går CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland sammen med Danske Patienter og den banebrydende Klinik for Multisygdom i Silkeborg.

»Vi vil gerne vide, hvad der gør, at denne patientgruppe tager imod nogle, men fravælger andre af de mange tilbud, de får af sundhedsvæsnet«, siger seniorkonsulent Lisbeth Ørtenblad fra CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce