Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100.000 unge danskere er dårlige betalere

Nye tal fra RKI-registret over dårlige betalere viser, at gælden særligt stiger hos yngre danskere. En generation, som ikke har udsigt til nogensinde at betale tilbage.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2006 købte det unge par Sisse og Tim Garmo et håndværkertilbud i Frederiksværk til 1,7 millioner kroner. Banken tøvede ikke med at give familien et lån.

»Det tog ingen tid, og så havde vi fået lov til det hele,« siger Tim Garmo.

Få år efter stod familien med en misligholdt milliongæld, som de aldrig er kommet af med.

Sådan lyder Sisse og Tim Garmos fortælling i e-bogen ’Generation Gæld’, som udkommer på Forlaget Zetland i dag.

Halvdelen af alle dårlige betalere er unge Deres historie er et billede på, hvordan eksperter karakteriserer en generation unge danskere, hvor mange lånte store beløb lige op til krisen, men i dag kæmper med en gæld, de aldrig kommer af med.

Som det er nu, tyder intet på, at de vil formå at få gælden ned, nok snarere tværtimod. Hvis udviklingen fortsætter som nu, vil gruppen af forgældede kun blive større

Alene blandt de 20-40-årige er der 97.900 mennesker, som er registreret som dårlige betalere. De udgør næsten halvdelen af alle de 217.200, som står i RKI-registeret.

Det viser en ny stor undersøgelse fra Experian, der bestyrer RKI-registeret over dårlige betalere. Det særlige for den yngre generation er, at de ikke har udsigt til at komme ud af gælden igen, vurderer Frank Papsø, nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian:

»Som det er nu, tyder intet på, at de vil formå at få gælden ned, nok snarere tværtimod. Hvis udviklingen fortsætter som nu, vil gruppen af forgældede kun blive større«.

Flere misligholder boliggæld
Ikke tidligere offentliggjorte tal fra RKI-registeret viser, at antallet af dårlige betalere for tiden især stiger, når det kommer til misligholdt realkreditgæld. Det vil sige, at der er tale om boligejere, der har problemer med at betale af på gælden på deres boliger. Problemet findes især i de store boliglån, som blev optaget, da mange købte boliger lige før krisen.

Som det ses i grafikken er der over de seneste år sket en markant stigning på Sjælland og i hovedstadsområdet i antallet af nyregistrerede dårlige betalere som følge af misligholdt realkreditgæld.

Netop misligholdt realkreditgæld i den unge generation af sjællændere er Sise og Tim Garmos historie et eksempel på. Deres problemer begyndte, da de i 2007 havde brugt 600.000 kroner på at istandsætte deres håndværkertilbud i Frederiksværk.

Renten steg på deres boliglån, og familien nåede loftet for, hvor meget de kunne afdrage på lånet.

Beskeden fra banken lød, at de skulle finde noget nyt at bo i.

LÆS ARTIKLEN

Huset blev vurderet til 2,7 millioner kroner af ejendomsmæglerne, som var var begejstrede: Sandsynligheden for, at huset på ingen tid ville være ude af deres hænder, var fantastisk stor, sagde de.

Parret fandt en bank, som ville låne dem 1,7 millioner til en ejerlejlighed. I foråret 2008 havde familien Garmo to ejendomme til en værdi af i alt 3,2 millioner kroner.

I efteråret 2008 stod det klart, at ingen af de to boliger var til at komme af med igen. Med 12.000 kroner i månedlige udgifter for huset og 8.000 kroner for lejligheden begyndte de at låne til huslejen. Til sidst opgav de at betale af. De fik en lejelejlighed og stoppede al betaling til de to ejerboliger.

Begge boliger endte på tvangsauktion
Netop sådan er situationen for mange i deres generation, vurderer Frank Papsø fra Experian.

»Man kan spørge sig selv, om det ikke er selvforskyldt for mange af de mennesker, der havner i gældsproblemer? Jo, det er en del af sandheden. Men før krisen var der jo ingen, som sagde, at man skulle holde igen. Alle var med på gældsboblen, også banker og politikere«, siger Frank Papsø.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Sisse og Tim Garmo endte begge boliger på tvangsauktion. Huset gik for 680.000 kroner, mens lejligheden blev solgt for 1 million kroner. Familien stod med en gæld på 2,5 millioner kroner.

Vi begyndte bare langsomt at give op

»Vi begyndte bare langsomt at give op,« siger Sisse Garmo i e-bogen.

I dag er parret stadig dybt nedsunket i gæld, lyder deres fortælling i ’Generation Gæld’. De ved, at de selv bærer en stor del af skylden, men mener også, de har fået mangelfuld rådgivning.

Gæld skaber generationskløft

Gældsproblemerne får skellet mellem Tim og Sisse Garmos generation og deres forældres årgange til at blive større og større.

De ældre bliver kort sagt rigere og rigere, de unge mere og mere forgældede.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sidste år viser, at ældre over 60 år i gennemsnit råder over en formue på 831.000 kroner. I 1997 lød formuen på 655.000 kroner i snit.

Unge under 40 år har omvendt en gæld på 67.000 kroner i gennemsnit i dag. Et formuefald på omtrent 100.000 kroner siden i 1997, da samme aldersgruppe havde en gennemsnitlig formue på 32.000 kroner.

SE KORTET

Det ses blandt andet ved, at de unge også er hårdest ramt på boligmarkedet. Hver femte boligejer i landet skylder mere i sin bolig, end den kan sælges for. Men for boligejere under 40 år er det over halvdelen, som er i den situation, viser beregninger, som Jens Lunde, lektor i boligøkonomi ved CBS, har foretaget på tal fra 2009.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er formentlig værre i dag«, siger Jens Lunde: »Samtidig fører man en strudsepolitik mange steder. Realkreditinstitutterne låner stadig ud. Men lånene afdrages kun langsomt, så gælden vil være der længe. Politisk hverken kan eller gør man noget for at løse problemet«.

LÆS ARTIKLEN

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden