GEVINST. Hvis man tjener under topskattegrænsen på ca. 400.000 kr. årligt, kan den nye pensionstype aldersopsparing være en bedre forretning end en traditionel ratepension.
Foto: MIE BRINKMANN (arkiv)

GEVINST. Hvis man tjener under topskattegrænsen på ca. 400.000 kr. årligt, kan den nye pensionstype aldersopsparing være en bedre forretning end en traditionel ratepension.

Privatøkonomi

Ny pension giver lavtlønnede en økonomisk gevinst

Som pensionist får du markant mere ud af den såkaldte aldersopsparing end en ratepension.

Privatøkonomi

Hvis du i dag tjener under ca. 400.000 kr. årligt og betaler bundskat af din løn - mens du samtidig sparer op til alderdommen på en ratepension - kan du få op til flere hundrede tusinde kroner ekstra ud af at skifte til den nye pensionstype, der kaldes aldersopsparing.

Er du derimod topskattepligtig, vil aldersopsparingen være en dårlig forretning.

LÆS ARTIKEL

Det viser beregninger, som Danica Pension har lavet for politiken.dk.

Ingen fradrag
»Aldersopsparingen er faktisk enormt attraktiv, og det er vigtigt, at vi får oplyst danskerne om det store potentiale, der ligger i ordningen«, siger økonom Lars Kjeldgaard fra Danica.

Han tror, at mange forholder sig skeptisk til den nye pensionstype, bl.a. fordi der ikke er skattefradrag for indbetalingerne til en aldersopsparing. Til gengæld skal man ikke betale skat af udbetalingen.

På ratepensioner og livrenter er der fradrag for indbetalingerne, mens udbetalingen beskattes som indkomst.

Samtidig adskiller aldersopsparingen sig fra de andre pensionstyper ved, at udbetalingen i pensionisttilværelsen ikke modregnes i offentlige ydelser som f.eks. folkepension og ældrecheck.

En samlet gevinst
Det betyder, at f.eks. en 45-årig enlig lønmodtager, der tjener 400.000 kr. årligt og indbetaler 12 procent i pension, samlet set vil få 213.000 kr. mere udbetalt efter skat ved at vælge en aldersopsparing frem for en ratepension.

Ganske vist vil han få 248.000 kr. mindre i hånden efter skat i løbet af den periode, han er aktiv på arbejdsmarkedet, fordi han 'mangler' fradraget for pensionsopsparingen.

Men det mere end opvejes af, at han får 426.000 kr. mere udbetalt som pensionist, fordi aldersopsparingen ikke modregnes i de offentlige ydelser, sådan som ratepensionen gør.

Høj fradragsværdi for højtlønnede
»Hvis man ikke betaler topskat og har råd til at undvære sit fradrag for pensionsindbetalinger, bør man vælge aldersopsparingen. Det betaler sig på sigt«, siger Lars Kjeldgaard.

For dem, der tjener over topskattegrænsen, er aldersopsparingen derimod uinteressant, set fra et skattemæssigt synspunkt.

LÆS ARTIKEL

Den nye pensionstypes fordele kan nemlig ikke konkurrere med den meget høje fradragsværdi på omkring 52,5 procent, som indbetalinger på ratepensioner og livrenter giver, når man betaler topskat.

Færre topskattebetalere

Aldersopsparingen burde dog have potentiale til at blive en stigende succes, for skattereformen, der trådte i kraft 1. januar, indeholder blandt meget andet en gradvis forhøjelse af topskatteloftet.

Det vil over de kommende år reducere antallet af danskere, der er topskattepligtige, med omkring 275.000 personer frem mod 2022.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce