Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når afdragsfriheden stopper: Sådan kan du bremse huslejens himmelflugt

En gammel regel kan begrænse huslejestigningen for boligejere, hvis afdragsfrihed udløber næste år.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan blive rigtig dyrt for de boligejere, der var de første til at tage afdragsfrie lån, da de kom på markedet i 2003.

LÆS ARTIKEL

Næste efterår skal de nemlig begynde at afdrage - og det kan betyde en femdoblet husleje, påpeger bankportalen Mybanker.dk i en ny analyse.

Nyt lån kan være en fordel
Har man for eksempel i 2003 taget et afdragsfrit F1-lån på en million, betaler man i øjeblikket knap 1.000 om måneden efter skat.

Men ydelsen vil stige til cirka 5.000 kroner, når afdragsfriheden udløber næste år.

Løsningen kan være at omlægge til et nyt, 30-årigt lån med afdragsfrihed i de første 10 år.

Teknisk insolvente har et problem
For et ukendt antal boligejere er det bare ikke muligt, hvis deres lån er større end det beløb, boligen nu er værd.

»Da prisen på boliger efterhånden mange år i træk kun har kendt en vej, er der en reel risiko for, at mange boligejere med afdragsfrie lån ikke vil kunne konvertere til et nyt afdragsfrit lån i samme størrelsesorden, når den 10-årige afdragsfrie periode udløber«, påpeger Mybanker.dk i analysen.

Slut med afdragsfrihed
Der findes dog en slags smuthul for de familier, der ikke vil have råd til at begynde at afdrage, men som heller ikke - på grund af, at deres bolig er blevet mindre værd - kan lægge lånet om til en ny periode med afdragsfrihed.

»Som låntager har man altid ret til at foretage en konvertering til et nyt 30-årigt lån uden at skulle have huset vurderet på ny - uanset hvor meget boligpriserne måtte være faldet i mellemtiden«, hedder det i analysen.

Ti år gør en forskel
Skal man som teknisk insolvent bruge denne finte, kræver det dog, at man bliver i det samme realkreditinstitut, og - ikke mindst - at man afdrager på sit nye lån.

LÆS

Men det kan være billigere end at beholde sit gamle lån, hvor gælden efter den afdragsfrie periode skal afdrages over 20 år.

»Alene det faktum, at man har mulighed for at forlænge tilbagebetalingsperioden fra 20 til 30 år har stor betydning for den månedlige ydelse«, fremhæver Mybanker.dk.

Besparelse på 1.400 kroner

Har man i dag det førnævnte lån på en million, der aktuelt koster 1.000 kroner månedligt efter skat, stiger ydelsen til 'kun' 3.600 kroner efter skat, hvis man tager et nyt 30-årigt lån.

Det er altså ca. 1.400 kroner mindre om måneden, end hvis man beholder sit gamle lån og begynder at afdrage.

GUIDE

Rettelse: Også kunder i Nykredit kan konvertere til et 30-årigt lån med afdrag uden ny kreditvurdering, selv om Nykredit nu udsteder lån til private gennem Totalkredit.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden