Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mursten. Du skal spare op i dine mursten ved at afdrage - mindst på en fjerdedel af lånet, kræver Nykredit og Topdanmark nu.
Foto: THOMAS BORBERG

Mursten. Du skal spare op i dine mursten ved at afdrage - mindst på en fjerdedel af lånet, kræver Nykredit og Topdanmark nu.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Totalkredit-kunder tvinges til at afdrage på deres lån

Danmarks største realkreditkoncern lancerer nye lånevilkår.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du belåne din bolig med mere end 60 procent af værdien, skal du for fremtiden vælge en pakke, der består af to lån.

Mens du selv kan bestemme over 75 procent af lånet, kan du på det yderste lån - der udgør en fjerdedel af det samlede lån - ikke længere hverken vælge afdragsfrihed eller variabel rente, der fastsættes for 1 eller 3 år ad gangen.

En vej ud af skoven Siden mandag har det været de nye lånevilkår for privatkunder hos Nykredit og Totalkredit, der vil belåne boligen med mere end 60 procent af værdien.

LÆS ARTIKEL

»Vi skal løbende stille kæmpebeløb som sikkerhed ved fald i boligpriserne. Det er en udfordring. Vores vej ud af skoven er at dele lånet op i to, hvor folk skal afdrage på den yderste og mest risikable del«, siger Sune Worm Mortensen, chef for koncernrådgivning i Nykredit.

Sammen med afdrag bliver det også et krav, at den yderste fjerdedel af lånet bliver mindre følsomt over for udsving i renten.

F1-lånet bandlyst i toppen
Det betyder i praksis, at det ikke længere er muligt at tage danskernes yndlingslån, et F1-lån - rentetilpasningslån med årlig fastsættelse af renten - i den del, der udgør mellem 60 og 80 procent af boligens værdi.

LÆS

I stedet får man tre valgmuligheder:

1. Fastforrentet lån

2. Rentetilpasningslån, hvor renten låses i 5 år ad gangen

3. Rentetilpasningslån med loft over, hvor meget renten kan stige.

Alle tre alternativer har højere rente end F1-lånet.

5 pakkeløsninger
Når kunderne fremover skal have et lån, der overstiger 60 procent af boligens værdi, vil de hos Nykredit og Totalkredit blive mødt med fem pakker, der alle indeholder en kombination af to lån.

Pakkerne spænder groft sagt fra det mest sikre og dyreste lån - 100 procent fastforrentet - til den mest rentefølsomme og billigste lån, nemlig 100 procent rentetilpasning. Og så mellemvarerne i midten.

»Vi lægger op til, at kunderne vælger en af de her fem pakker. Vi har testet dem i løbet af det seneste år, og baseret på vores erfaringer mener vi, at de rammer bredt«, siger Sune Worm Mortensen.

Afdragsfrit i 10 år
Er man typen, der under alle omstændigheder ville vælge det mest sikre: fast rente i 30 år på hele sit lån og afdrag fra dag 1, skal man stadig ud i en tolags-belåning.

Her anbefaler Nykredit og Totalkredit pakke A. Den består af et 30-årigt lån med fast rente og uden afdrag i 10 år, og for den øverste fjerdedels vedkommende et 10-årigt lån med fast rente og afdrag.

LÆS

Tanken er, at man nedbringer den yderste gæld først - det vil sige den del, der kan risikere at blive 'indhentet' af prisfald på boligen - hvorefter man tager hul på at afdrage den nederste del af lånet.

RD afviser to lag
»Det betyder, at man efter de første 10 år har afdraget en fjerdedel af sin gæld. Med et traditionelt fastforrentet lån over 30 år med afdrag er det kun mellem 20-22 procent af gælden«, påpeger Sune Worm Mortensen.

Hos den anden store spiller på realkreditmarkedet, Realkredit Danmarkn (RD), er der ingen planer om at indføre tolagsbelåning.

RD mener, at det fører til både lidt højere rente for kunderne og giver mindre fleksibilitet til at sammensætte den finansiering, der passer kunden bedst.

Også dyrere for RD-kunder

Instituttet har dog samme udfordring som Nykredit med at stille sikkerhed for eventuelle boligprisfald.

Og kunder med højere belåning end 60 procent af boligens værdi går ikke ram forbi: RD hæver sine bidragssatser, det vil sige administrationsgebyr på lånet, per 1. juli.

Hårdest går det ud over kunder med afdragsfrihed og korte rentetilpasningslån

Se Nykredit/Totalkredits 5 forskellige lånepakker her

Læs mere om RD's nye bidragssatser her

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden