Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Byrder. Den efterladte står ikke kun tilbage med sorgen, men også en spærret konto, når ægtefællen dør. Arkivfoto.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bankers spærring af konti hos døde forarger Ældre Sagen

Det bør kun ske ved konkret risiko for misbrug af pengene, siger foreningen.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en ægtefælle dør, står den efterladte ikke bare tilbage med sorgen, men i mange tilfælde også en spærret bankkonto.

De fælles konti bliver nemlig spærret rutinemæssigt af banken, når den ene part falder bort, og kontoen bliver først åbnet igen, når boet er gjort op.

Spærringen sker uanset, om der er mistanke for misbrug eller ej, og det vækker forargelse hos Ældre Sagen, som mener, det er en urimelig procedure.

Ifølge souschef Gitte Clausen, har bankerne nemlig i to år været forpligtet til at lave en konkret vurdering af risikoen for misbrug, inden de spærrer en fælles konto. Det skriver Ældre Sagens magasin.

LÆS OGSÅ

»Bankerne bør gå ind og vurdere, om det er berettiget at spærre kontoen. Det er ikke rimeligt, at man bliver sat i en situation, hvor man står uden midler«, siger Gitte Clausen.

»Verden går jo ikke i stå, fordi den ene part dør. Der er stadig regninger, der skal betales«.

Forbrugerrådet: Det er uanstændigt
Ifølge Ældre Sagen oplever deres rådgivning ofte at blive opsøgt af ældre, der enten frygter at få problemer, eller allerede er i problemer, fordi de ikke kan få adgang til kontoen

Dette sker også hos den uafhængige økonomiske rådgiver, Kim Valentin, fra Finanshuset i Fredensborg.

Han mener dog, at bankerne generelt udviser forståelse for de efterladte, ved typisk at oprette en kassekredit eller anden form for lån, så personen kan klare sig, indtil kontoen igen bliver åbnet.

Men ifølge Forbrugerrådet bør der være bedre muligheder, hvis man står i denne situation.

»Det er simpelthen uanstændigt at afskære den efterladte adgang til sine penge og dermed tvinge vedkommende til at optage lån«, siger økonom i Forbrugerrådet, Troels Holmberg, til Ældre Sagens magasin.

Loven tolkes forskelligt

I november 2009 trådte lov om betalingstjenester og elektroniske penge i kraft. Ifølge denne lov skal der være tanke om mistanke om uberettiget brug, før banken kan »spærre et betalingsmiddel«.

Det er denne lov, som ifølge Ældre Sagen forpligter bankerne til at lave en konkret vurdering, inden de spærrer en konto ved dødsfald.

Men hos bankernes brancheorganisation, Finansrådet, mener man ikke, at loven kan tolkes sådan. Ifølge kontorchef, Jeanne Blyt, henviser ordet »betalingsmidler« nemlig kun til kreditkort og netbank, men ikke bankkonti.

LÆS OGSÅ

Finansrådet opfordrer bankerne til, at ægtefæller bliver grundigt informeret om, at fælles konti spærres ved dødsfald. Og denne henstilling bliver fulgt uden problemer, mener Jeanne Blyt. Hun undrer sig over, at det overhovedet skulle være et problem.

»Det er ikke en problemstilling, vi hører om i Finansrådet. Og vi ser heller ingen sager om det i Pengeinstitutankenævnet«.

»Men hvis Ældre Sagen oplever konkrete problemer, så vil vi gerne høre om det og være med til at finde en løsning«, siger Jeanne Blyt.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden