Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BRINKMANN MIE
Foto: BRINKMANN MIE

Gæld. Unge låner penge som aldrig før, og den samlede studiegæld er nu oppe på 25,2 milliarder kroner, viser tal fra Uddannelsesministeriet.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende: Derfor tager vi SU-lån

Flere unge tager SU-lån og pengene går til 'nødvendige udgifter' som husleje, mad og kaffe, siger de studerende.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vrimler med studerende på Riccos Kaffebar i Studiestræde, hvor der bliver langet brandvarme kopper med americanokaffe og latte over disken.

Én af gæsterne er 23-årige Joachim, der er jurastuderende på Københavns Universitet. Han er én af det stigende antal unge danskere, der tager et SU-lån i studietiden.

»Jeg bruger rigtig mange penge på kaffe. Men den primære grund til, at jeg har taget et SU-lån er de dyre bøger på studiet. Det koster mig omkring 4.000 kroner per semester«, siger han.

LÆS OGSÅ

Joachim har lånt 10.000 kroner, og var det ikke for hans gavmilde forældre, så havde lånet været meget større, fortæller han:

»Mine forældre har simpelthen sendt mig penge og givet mig alt muligt, jeg ikke skulle have. Jeg burde jo kunne klare mig selv, men jeg er nok ret forkælet«, siger han.

Gymnasieelever: »Vi bruger ikke pengene på byture«
Men det er især på ungdomsuddannelserne, at de studerende i stigende grad tager SU-lån. Her har de unge lånt næsten dobbelt så meget i 2010 som i 2007.

Én af lånerne er 20-årige Bianca Andersen, der går i 3.g på Zahles Gymnasium. Hun er tvunget til at låne penge, fordi hun ikke kunne få udeboende SU, fortæller hun:

»Jeg havde brug for at komme væk fra min mor og lillebror, fordi der var for lidt plads derhjemme. Jeg tog lånet, da jeg var under 20, fordi jeg ikke kunne få udeboende SU. Det var nødvendigt for, at det hele kunne hænge sammen«, siger Bianca, der kun bruger pengene på absolut nødvendige udgifter.

»Der er ikke penge til byture og luksusvarer, det er kun til mad og husleje«, siger hun.

Ved siden af står 19-årige Mia Kristensen og nikker. Hun har taget et SU-lån, fordi hun ikke kunne få sygedagpenge.

»Jeg startede med at arbejde ved siden af skolen, men så var jeg ude for et færdselsuheld. Og man kan jo ikke få sygedagpenge, samtidig med at man går i skole«, siger hun.

»Jeg tjener på mit lån«
Længere nede ad vejen på Det Internationale Gymnasium på Niels Brock sidder en 19-årig studerende, der har taget et SU-lån på trods af, at han ikke mangler penge.

»Jeg tog et SU-lån for at investere pengene i obligationer i udlandet. Det giver et afkast på 15 procent, så jeg tjener faktisk på det. Renterne på SU-lånet er jo meget lave«, siger den studerende, der gerne vil være anonym.

Han har lånt 30.000 kroner og investerer dem i en udenlandsk bank sammen med sin mor.

»Jeg tjener næsten 100 dollar (575 kroner) om måneden på det. Jeg kan godt frygte, at banken går konkurs, for så taber jeg alle mine penge. Men det er gået godt i et år nu, så jeg er optimistisk«, siger han.

»Min mor har brug for hjælp«
Længere nede ad gangen sidder 19-årige Muhammed Ahmed og læser. Han har taget et SU-lån for at hjælpe sin mor.

»Jeg har to yngre søskende, og min mor er lige blevet skilt, så hun har brug for økonomisk støtte. Vi har aftalt, at vi betaler lånet af sammen«, siger han.

Låner af forældre i stedet

Men det er langt fra alle unge, der kan se det smarte i at tage et lån i studietiden.

»Jeg har ikke lyst til at skylde en masse penge væk, når jeg er færdig med studiet. Jeg vil hellere låne af mine forældre eller tage et arbejde ved siden af«, siger 18-årige Anders Shehab, der går i 3.g på Zahles Gymnasium.

LÆS OGSÅ

Det er hans klassekammerat Christopher Ellehammer enig i:

»Jeg har ikke brug for det. Mine forældre betaler min mad, så jeg bruger al min SU på byture og luksusvarer. Jeg tror heller ikke, at mine forældre ville give mig lov til at låne penge, hvis der var brug for det. De har altid sagt, at det er noget lort at skylde penge væk«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden