Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

PEnsionskamp. Kvinder går langt ofetere på deltid end deres mænd, mens de samtidig tager en stor del af barselsorloven. Begge ting er noget, der giver færre penge på pensionsopsparingen. (arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinde, derfor risikerer du at blive en fattig pensionist

Kvinder lader sig fange i tre økonomiske fælder, siger forbrugerøkonom.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinde kend din pension.

Så kort kan forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsens budskab skæres ud.

Hun frygter, at mange kvinder i fremtiden ender som det, hun kalder 'pensionisttabere', fordi de i gennemsnit når at spare væsentligt mindre op til deres alderdom, end mænd gør.

»Kvinder skal huske, at magten og friheden sidder i tegnebogen. Så det er vigtigt at overveje sine valg nøje, så man ikke ender som en fattig pensionist, fordi man ikke har sparet nok op«, siger Ann Lehmann Erichsen, der arbejder i Nordea.

Ærgerligt at blive skilt
Kvinder tjener i gennemsnit 15,6 procent mindre hver måned, end mænd gør, hvilket selvsagt har en stor betydning for, hvor meget man kan nå at spare op af sin løn.

Ud over det faktum, falder kvinder i tre økonomiske fælder, påpeger Anne Lehmann Erichsen.For de første går en tredjedel af kvinderne på deltid, mens de har små børn.

»Mange går på nedsat tid, fordi det kan lade sig gøre økonomisk, mens manden er på fuld tid. Men det er vigtigt at tænke længere frem end her og nu, for en periode på deltid betyder også noget for pensionsopsparingen«, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun har beregnet, at ti år på deltid betyder 18 måneders 'eftersidning'. Altså kan man efter ti år med 30 timers ugentligt arbejde først gå på pension halvandet år senere, hvis man vil have det samme beløb til rådighed i alderdommen.Ikke noget problem, hvis man deler pension med sin mand, men til gengæld en ærgerlig situation, hvis man til den tid er blevet skilt, pointerer Ann Lehmann Erichsen.

»40 procent af alle ægteskaber ender med en skilsmisse, og her bliver pensionen ikke delt. Så er det ikke så smart at have passet børnene på deltid, mens manden har sparet pension op på fuld tid«.

Ann Lehmann Erichsen synes, at kvinder - og deres mænd - bør overveje at supplere kvindens pension med ekstra procenter hver måned, mens hun arbejder på nedsat tid.

Handl ikke i blinde
Den økonomiske fælde nummer to er i følge Ann Lehmann Erichsen, at kvinder afholder 90 procent af barselsorloven, hvilket også giver huller i pensionsopsparingen.

Dertil vælger kvinder at leve sammen med mænd, der i gennemsnit er tre år ældre end dem selv - og har derfor ofte lyst til at gå på pension tidligere end ellers.

»Mange bække små bliver til et ordentligt hul i mange kvinders pensionsopsparinger«, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun fraråder derfor på det kraftigste kvinder at hæve deres efterlønspenge i blinde, når det bliver muligt fra 2. april.

»Vekls dine efterlønspenge til noget andet pension, for så er du sikker på at pengene går til dig selv, hvis du er alene, når du skal på pension. Lad være med at investere i noget fælles som en carport eller et solcelleanlæg, som I skal dele hvis I bliver skilt«, siger forbrugerøkonomen.

Og selvom ordet 'pensionsordning' kan få mange til at glippe med øjnene af træthed, så er alt andet end at åbne øjnene på vid gab og træffe de nødvendige beslutninger dumt, mener hun.

»Man kan godt træffe valg der sørger for, at man ikke bliver en pensionstaber. Det koster forbrug her og nu, men på den lange bane er det nok en rigtig god investering«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden