Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Prisfald. Husejere, der opvarmer deres bolig med elvarme, kan se frem  til en klækkelig besparelse i år. (arkivfoto)
Foto: LARS HANSEN

Prisfald. Husejere, der opvarmer deres bolig med elvarme, kan se frem til en klækkelig besparelse i år. (arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Husejere med elvarme kan spare 7.000 kroner på elregningen i 2013

Også boligejere med varmepunper kan se frem til en besparelse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansloven for 2013 har gjort det meget billigere at have elvarme - uanset om du har el-radiatorer eller varmepumpe - og gjort varmepumper mere fordelagtige.

Du sparer knap 7.000 kr. på din varmeregning i 2013 i forhold til sidste år, hvis du bor i et parcelhus på 130 kvadratmeter og har el-radiatorer i hele huset.

Har du varmepumpe, skal du betale ca. 2.500 kr. mindre i år. Det skyldes, at regeringen i finansloven for 2013 vedtog at nedsætte elvarmeafgiften med 42 procent, skriver Boligejernes Videnscenter, Bolius.

Sparer 18 procent på elregningen »Den nye lovgivning er meget fornuftig, fordi man får flyttet en del af forbruget over på elbaseret varme. Og den underbygger, at man vil udfase oliefyret, siger Morten K. Mathiasen«, ansvarlig fagekspert på energiområdet hos Bolius. »Alle, der har et elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året, kommer til at få gavn af det«, siger Johan Lorentzen, energikonsulent i Energitjenesten.At energiafgiften er nedsat så meget, betyder, at elvarme nu koster 1,68 kr. pr. kWh mod tidligere ca. 2,05 kr. pr. kWh.

»Man regner et standardhus som værende 130 kvadratmeter med et varmeforbrug på 18.200 kWh om året. De nye regler betyder derfor, at husejere kan spare 18 procent på elregningen - hvilket vil sige næsten 7.000 kr.«, siger Johan Lorentzen.Den nye lovgivning har også gjort det mere fordelagtigt at få en varmepumpe - fx jordvarme eller en luft til luft-varmepumpe.

En varmepumpe giver typisk 3 kWh varme for hver 1 kWh, den bruger, og derfor kan man groft sagt dividere elprisen med 3, når man installerer en varmepumpe. Og når prisen for el nu er 1,68 kr. pr. kWh, så bliver prisen for varme fra en varmepumpe faktisk kun 56 øre pr. kWh.

»Sammenligner man med olie, som lige nu koster 1,50 kr. pr. kWh, hvis fyret udnytter olien med 80 procent, er besparelsen ved en varmepumpe så stor, at investeringen i den tjenes ind på kort tid«, siger Johan Lorentzen.

Vurdering af isoleringsgrad

Morten K. Mathiasen, Bolius, mener, at varmepumper nu er blevet en bedre forretning. »Selv om man får den største besparelse på at skifte fra oliefyr til varmepumpe, så er der faktisk noget at spare uanset, hvilken opvarmningsform man skifter fra, når man går over til varmepumpe«, siger han. Man skal dog ikke ukritisk installere en varmepumpe. For regnestykket for, hvor godt det kan betale sig, afhænger meget af huset. »Man skal sørge for først at få foretaget en vurdering af husets isoleringsgrad og radiatorernes evne til at afgive tilstrækkelig varme med de forholdsvis lavere temperaturer, som varmepumper til centralvarme arbejder bedst med«, siger Johan Lorentzen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden