Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LEFTERIS PITARAKIS/AP/AP
Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/AP

LYSNER. Danskernes lysere syn på økonomien har endnu ikke forplantet sig i butikkernes salgstal for maj, men pilen peger opad.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugertilliden er steget markant den sidste måned

Ikke siden april 2009 har stigningen i danskernes forbrugertillid været større.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske forbrugere er så småt ved at være klar til at hive pungen op ad lommen og for alvor svinge dankortet.

Forbrugertilliden steg fra -2,6 i maj til 3,4 i juni, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den største stigning siden april 2009, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Ekstremt lave renter
»Dagens tal er overraskende gode nyheder fra forbrugsfronten, da danskerne nu melder om en betydelig stigning i deres økonomiske optimisme«, skriver cheføkonomen i en kommentar.

»Det er ligeledes første gang siden sommeren 2012, at vi springer op i positivt terræn. Det er generelt alle underindeks, der trækker i den positive retning for forbrugertilliden - både synet på egen økonomi og på dansk økonomi er i fremgang«, tilføjer han.

Forbrugerne forventer, at både familiens og Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag.

»Man skal altid passe på med at komme med for hårde tolkninger på månedlige nøgletal«.

»Men det er i hvert fald oplagt at tilskrive den mere positive stemning de ekstremt lave renter, stabilisering af boligmarkedet, fremgang i de disponible indkomster og en europæisk gældskrise, der har været på skrump«, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Danskernes lysere syn på økonomien har dog ikke for alvor forplantet sig i butikkernes salgstal for maj, men pilen peger opad.

Detailsalget i Danmark steg i maj med 0,3 procent set mod måneden før. Stigningen fulgte et fald på 0,5 procent i april og 0,7 procent i marts, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Vi kan selvfølgelig langt fra konkludere, at privatforbruget nu må være på vej op ad i stor stil. Men noget tyder i hvert fald kraftigt på, at stemningen blandt forbrugerne er vendt til det bedre«, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

»Og vi har selvfølgelig set nogle lidt bedre tal for boligmarkedet, der kunne tyde på det samme. Den lille stigning i dagens tal for detailomsætningen kan derfor måske være det første skridt i en vending for detailhandlen«.

Set på årsbasis viste detailsalget et fald på 0,7 procent i måneden. Det er det mindst fald i et halvt år.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden