Prognose. Stockholm, Oslo og København som de 3 af 16 storbyer i Vesteuropa, hvor befolkningstilvæksten vil være størst frem mod 2030.
Foto: MIE BRINKMANN (arkiv)

Prognose. Stockholm, Oslo og København som de 3 af 16 storbyer i Vesteuropa, hvor befolkningstilvæksten vil være størst frem mod 2030.

Privatøkonomi

Skandinaviske storbyer slår London, Madrid og Paris i vokseværk

Hovedstæderne forventes at være blandt de hurtigst voksende i Vesteuropa, siger ny prognose.

Privatøkonomi

Fremgang i økonomien og gode forhold for børnefamilierne får de skandinaviske hovedstæder til at vokse i rekordfart.

Det fremgår af en rapport udarbejdet af Stockholms Handelskammer, som udpeger Stockholm, Oslo og København som de 3 af 16 storbyer i Vesteuropa, hvor befolkningstilvæksten vil være størst frem mod 2030.

Børn i storbyen Den mest markante udvikling kommer ifølge rapporten til at foregå i Oslo, der frem mod 2030 vil øge sit indbyggerantal med 28 procent. Lige i hælene følger København og Stockholm, der forventes at få en vækst i indbyggerantallet på henholdsvis 27 og 23 procent.

Det betyder, at det samlede indbyggertal i de tre skandinaviske hovedstæder i løbet af de næste 18 år forventes at vokse med cirka 500.000 indbyggere.Dermed står de skandinaviske byer rent procentuelt til at vokse mere i indbyggerantal end London, Paris, Bruxelles, Madrid, Amsterdam og Berlin.

Børnefamilierne er villige til at droppe haven til fordel for en lejlighed i byen

»Den globale urbaniseringstendens slår ganske stærkt igennem i Skandinavien. Det handler både om byernes stærke økonomi og om et kulturelt skifte. Børnefamilierne er villige til at droppe haven til fordel for en lejlighed i byen. Det betyder også, at der fødes flere børn i storbyen end tidligere«, siger chefanalytiker og forfatter af rapporten, Fredrik Johansson fra Stockholms Handelskammer.

Jobmuligheder

Udviklingen handler dog også om de skandinaviske hovedstæders attraktive arbejdsmarked, mener Peter Schmitt, der er seniorforsker i byudvikling hos Nordregio under Nordisk Ministerråd.

»I den vidensbaserede økonomi har nogle byer evnen til at tiltrække stadig flere indbyggere. Det er utvivlsomt tilfældet for Oslo, København og Stockholm, der både kan tilbyde jobmuligheder og en høj livskvalitet for den voksende mængde af højtuddannede indbyggere«, siger Peter Schmitt.

LÆS OGSÅ

Grundlæggende bør vi glæde os over udviklingen, da det er kendetegnende for de højtudviklede lande, at det kun er økonomisk »sunde« byer, der vokser. Men udvikling rummer også faremomenter, mener Peter Schmitt.

»Mere er ikke altid bedre. Byerne risikerer at overophede og miste deres attraktivitet, hvis tilvæksten bliver for stor«, siger han.

Konkret peger han på, at den hastige befolkningsvækst allerede har bidraget til, at boligpriserne i de skandinaviske hovedstæder er steget så meget, at det kan være svært for nogle befolkningsgrupper at få råd til at bo i byen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce