Pension. Kvinder får næsten det samme i pension som mænd, selvom mændene betaler mere til pensionen.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Pension. Kvinder får næsten det samme i pension som mænd, selvom mændene betaler mere til pensionen.

Privatøkonomi

Kvinder får mest i pension

Pensionsbranchen dræber myte om, at kvinder ender som fattige pensionister, fordi de sparer mindre op.

Privatøkonomi

Kvinder ender ikke som fattige pensionister, selv om de sparer mindre op til pensionen end mænd.

Det viser en analyse fra pensionsbranchen, til trods for at pensionsselskaber i årevis har advaret kvinder mod, at barsel og deltid gør dem til »pensionstabere«.

»Kvinder er tit blevet udråbt til at være tabere i pensionskapløbet. Vi kan nu konstatere, at kvinder faktisk får stort set det samme udbetalt som mænd«, siger underdirektør Jan V. Hansen fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Tidligere advarsel gælder ikke Ifølge analysen har enlige mænd på vej på pension i snit sparet ca. 50.000 op til pension årligt, mens enlige kvinder har sparet ca. 40.000 op årligt.

Alligevel ender de som pensionister med at få stort set det samme udbetalt årligt: Manden 172.500 kroner, kvinden 171.200 kroner.

Forskellen bliver så lille, fordi mandens større opsparing stort set udjævnes af, at der er højere skatter på højere indkomster, og fordi folkepensionens tillæg især tilgodeser folk med lille opsparing.

Forsikring & Pension var sidste år selv ude at advare om, at hvis kvinder tager hele barslen, når de får børn, »kommer der til at mangle penge på pensionen«. Nu viser organisationens egne tal, at den advarsel faktisk ikke gælder for de fleste.

»For vores vedkommende er der sket en gradvis erkendelse«, siger Jan V. Hansen.

Barsel og arbejde

I februar skrev Politiken om tal fra ATP, som for første gang viste denne sammenhæng.

Og de nye beregninger viser, at den gennemsnitlige enlige kvinde i regnestykket faktisk får 440.000 kr. mere udbetalt samlet set, fordi hun lever tre år længere end manden. Det er umiddelbart godt, at kvinder ikke bliver straffet på pensionen for at få børn.

LÆS OGSÅ

Men systemet tilskynder på den anden side ikke kvinderne til at dele barslen og arbejde på fuldtid, for sparer man selv op, får man intet ud af det, vurderer økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet.

Socialminister Anette Vilhelmsen (SF) mener, at det problem er teoretisk. I praksis er det ikke med i kvinders overvejelser om barsel og deltid:

»Det gode ved denne analyse er, at man kan se, at der ingen tabere er, sådan som det ellers har været fremme om kvinder, der går på barsel og på deltid«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden