Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
boligejere. Efterlønner Jan Jeppesen og hans pensionerede mand kunne ikke få godkendt et lån i deres bolig.
Foto: JOACHIM ADRIAN

boligejere. Efterlønner Jan Jeppesen og hans pensionerede mand kunne ikke få godkendt et lån i deres bolig.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre får nej til at låne i friværdi

I årtier har de betalt af på huset for at have friværdi til alderdommen, men nu får mange pensionister nej til at låne, selv om de har millioner i murstenene.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om man har betalt af på huset hele sit liv, kan man ikke regne med at få lån i friværdien, når pensionsalderen kommer.

Pensionister oplever nu til deres overraskelse at få nej til at låne i deres friværdi, selv om de har betalt huset næsten helt ud. Det fortæller en række rådgivere, som Politiken har talt med.

»Vi ser eksempler på, at selv folk med millioner i boligformue får afslag på at låne i deres friværdi«, siger Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater.

Afslagene skyldes ofte, at banken eller realkreditinstituttet fokuserer på, at man som pensionist typisk har en lavere indkomst: »Hvis indkomsten er faldende, som den oftest er for pensionister, skeler banken ikke længere til, hvor meget formue der er. Den siger bare nej«, siger Jan Schøtt-Petersen.

Må sælge huset Netop dette oplevede efterlønner Jan Jeppesen og hans pensionerede mand, da de sidste år ville takke ja til et tilbud fra deres realkreditinstitut om at låne 1,3 millioner kroner i en bolig, hvor der var friværdi for næsten 2 millioner kroner.

»Vi prøvede at forhandle med dem, men der var ikke noget, de kunne gøre, sagde de. De mente ikke, at vi med vores indkomst kunne godkendes til det lån, de ellers selv havde tilbudt os«, fortæller Jan Jeppesen.

Rådgiverne i analysefirmaet Mybanker får flere henvendelser fra pensionister, som er foruroliget over ikke at kunne låne i friværdien.

»De her mennesker har fået ørerne tudet fulde om, at de skulle indfri gælden i huset, så de havde noget til alderdommen. Nu får de så at vide, at de ikke kan få pengene ud, medmindre de sælger huset. Det er ikke så mærkeligt, at de får sig en grim overraskelse«, siger direktør John Norden fra Mybanker.

Realkreditchef: Uhensigtsmæssigt
I realkreditbranchen er man klar over udviklingen:

»Man ændrede for et års tid siden god skik-bekendtgørelsen om, at man ikke må give afdragsfrie lån til folk, som ikke har råd til at betale afdrag. Det handler blandt andet om folk, som har lav indkomst og høj formue. Det er klart, at pensionister er blandt dem, som rammes af det her, fordi de ofte vil have svært ved at kunne betale afdrag af sådan et lån«, siger direktør Karsten Beltoft fra brancheorganisationen Realkreditforeningen.

»Vi synes ikke, den her opstramning var så hensigtsmæssig. Det er politikerne, som har bedt os om det. Vi har blandt andet henvendt os til Ældre Sagen for at gøre opmærksom på problemet for pensionisterne«, siger Karsten Beltoft.

Han understreger, at det fortsat er muligt for nogle pensionister at låne i deres friværdi, hvis gælden er betalt langt ned:

»Men man skal ikke tro, at man kan belåne huset op til 80 procent af værdien, når man først er gået på pension. Hvor grænsen går, skal jeg ikke kunne sige – det er forskelligt fra institut til institut«.

Nye regler

Ældre Sagen mener, at politikerne næppe har vidst, at de ramte pensionisterne, da de indførte de nye regler for god skik om afdragsfrihed: »Det er fint, at man stiller krav til bankerne om at kunne modstå en ny krise, men det rammer altså pensionisterne. Deres eneste udvej er at sælge boligen, hvis de vil have pengene ud. Det må politikerne være opmærksomme på«, siger Jens Højgaard, der er souschef i Ældre Sagen.

LÆS OGSÅ Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S), som er ansvarlig for området, men erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) vil se nærmere på sagen: »Det har ikke været hensigten med god skik-bekendtgørelsen, at folk med stor friværdi ikke kunne spare ned i deres alderdom. Jeg vil sørge for, at det her bliver analyseret. Hvis der er åbenlyse eksempler på, at det er helt i skoven, må vi se på det. Folk skal kunne bruge deres bolig til en vis grad af nedsparing uden at blive nødt til at sælge den«.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden