Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Byggegener. De dårligst stillede naboer til metrobyggepladserne får nu ikke frataget deres kontanthjælp, hvis de modtager erstatning for gener ved metrobyggeriet
Foto: Simon Fals(Arkiv)

Byggegener. De dårligst stillede naboer til metrobyggepladserne får nu ikke frataget deres kontanthjælp, hvis de modtager erstatning for gener ved metrobyggeriet

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København tager kontanthjælpen fra metronaboer

De svageste metronaboer taber på at få erstatning.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Personer på kontanthjælp mister deres ydelse, når de får erstatning for den sundhedsskadelige støj, som metrobyggeriet forvolder dem.

Flere beboere ved metrobyggepladserne har allerede mistet deres ret til kontanthjælp, fordi de har accepteret det erstatningstilbud, Metroselskabet er blevet pålagt at give dem.

I en af sagerne har en beboer fået tilkendt 30.000 kroner i erstatning. Oplysningerne er tilgået Københavns Kommune, der derefter reagerer over for borgeren:

LÆS OGSÅ

Du har formue, der kan dække dit økonomiske behov. Vi har vurderet, at du kan forsørge dig selv i 1 måned og 27 dage

»Du har formue, der kan dække dit økonomiske behov. Vi har vurderet, at du kan forsørge dig selv i 1 måned og 27 dage«, lyder det i brevet, hvor kommunen fratager personen kontanthjælp fra 1. januar.

Politiken ringer til Ydelsesservice København og får bekræftet reglerne:

»De første 10.000 kroner må man beholde. Resten betragter vi som formue, som man skal forsørge sig selv for i en periode i stedet for at leve af kontanthjælp«, forklarer en sagsbehandler og henviser til formuereglerne i kontanthjælpen.

Stavnsbundet til skadelig støj
Reglerne betyder, at de svageste naboer til metrobyggeriet bliver stavnsbundet til sundhedsskadelige boliger. Sådan lyder det fra Foreningen af Metronaboer, der samler beboere fra alle byggepladser:

»Afgørelsen fra Ekspropriationskommissionen handler om, at man netop kan få erstatning for at komme væk fra sin lejlighed i de belastende perioder om aftenen og natten. Kontanthjælpsmodtagere, der ofte også er hjemme i dagtimerne, vil slet ikke få den mulighed for at komme væk. Derfor er dette en de facto annullering af kommissionens afgørelse«, siger talsmand Søren Sandahl.

Ekspropriationskommissionen nåede i juli frem til en erstatningsnøgle, hvor de tusindvis af berørte naboer får tildelt en kontant erstatning gradueret efter støjbelastning og lejlighedsstørrelse.

Søren Sandahl mener, at sagen illustrerer problemet ved at tilbyde de støjramte borgere kroner og øre frem for en reel genhusning, hvilket kommunen ellers har tilbudt borgere som konsekvens af andre belastende byggeprojekter.
LÆS OGSÅ


Den samme melding kommer fra Enhedslisten på Christiansborg:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man må tage sig til hovedet. Hele denne sag bliver mere og mere grotesk

»Man må tage sig til hovedet. Hele denne sag bliver mere og mere grotesk. Borgere stilles meget forskelligt, når kommunen gennem Metroselskabet udbetaler erstatninger med den ene hånd og fratager kontanthjælpsmodtagere deres ydelse med den anden. Det aktualiserer kun, at det vil være langt klogere at tilbyde borgerne genhusning«, siger trafikordfører Henning Hyllested.
Udenfor ministers indflydelse

Både Enhedslisten og SF på Københavns Rådhus har tidligere undersøgt muligheden for at tilbyde metronaboer en genhusning, hvor kommunen tager ansvar for i geneperioden at flytte borgere over i tilsvarende boliger. Men svaret fra forvaltningen er, at det følger af cityringsloven, at kommunen hverken må tilbyde genhusning eller assistere borgere med at finde en anden bopæl.

Enhedslisten har stillet en række spørgsmål til transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), herunder, om ministeren vil tage initiativ til en lovændring for at få genhuset folk.

Men det vil ministeren ikke, oplyser hun i en mail til Politiken.

»Frem for at tvinge borgerne til genhusning tildeles de berørte naboer i stedet en kontant og skattefri erstatning, således at de pågældende borgere selv kan vælge, om de ønsker at forblive i deres lejlighed eller genhuse sig
selv«, siger Pia Olsen Dyhr.
LÆS OGSÅ


Finder du det så rimeligt, at samfundets svageste ikke kan få erstatning for generne uden at miste deres kontanthjælp?

»Reglerne for kontanthjælpsmodtagere er ikke et område, jeg som transportminister kan regulere«, siger Pia Olsen Dyhr.

Borgmestre opgiver

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), føler sig heller ikke i stand til at gøre noget ved sagen: »Jeg mener ikke, det er rimeligt, at kontanthjælpsmodtagere ikke har de samme erstatningsmuligheder som alle andre berørte naboer. Derfor vil jeg bede beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev redegøre for mulighederne for, at kontanthjælpsmodtagere på lige fod med andre kan få udbetalt erstatning«, siger Frank Jensen i en e-mail. Men hun kan heller ikke gøre noget: »Jeg forstår godt, at det er en frustrerende situation. Men reglerne for offentlig forsørgelse ligger fast og kan ikke rykkes i kommunerne, selvom et flertal i København ønskede det«, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i en mail til Politiken. Også hun og de radikale havde foretrukket en genhusningsordning: »Genhusning ville ikke påvirke kontanthjælpen. Radikale har hele vejen igennem ønsket at bruge både genhusning og erstatning mest muligt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden