Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bredside. Dansk Erhverv er stærkt utilfredse med mandagens mere end ti timer lange nedbrud på dankort-systemet. Nets, som står bag systemet, har stadig ingen forklaring.
Foto: Martin Lehmann

bredside. Dansk Erhverv er stærkt utilfredse med mandagens mere end ti timer lange nedbrud på dankort-systemet. Nets, som står bag systemet, har stadig ingen forklaring.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Detailhandlen: Dankort-kaos er uacceptabelt

Pengestrøm for et trecifret millionbeløb blev berørt af nedbrud hos Nets.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter mere end ti timers nedbrud i dankort-systemet mandag gør Dansk Erhverv regningen op.

Markedsdirektør Henrik Hyltoft er skuffet over det usædvanligt langvarige nedbrud.

»Der er jo mange af vores medlemmer, som har haft problemer på grund af det dagen igennem, og det er naturligvis helt uacceptabelt, at det har taget så lang tid at få det i gang igen«, siger han.

LÆS OGSÅ

Henrik Hyltoft husker ikke et nedbrud af samme varighed i nyere tid.

Ingen forklaring fra Nets
Selvom systemet var i gang igen kort efter klokken 16, har virksomheden Nets, der driver systemet, endnu ingen konkret forklaring på de genstridige problemer.

Nets oplyser, at fejlen i systemet er sket i forbindelse med en rutinemæssig opdatering tidligt mandag morgen, og at der var tale om et netværksproblem hos underleverandøren IBM.

»Vi vil den kommende tid naturligvis undersøge, hvorfor fejlen er sket, men det er for tidligt at sige noget endegyldigt om det nu«, siger pressemedarbejder Michael Juul Rugaard.

Nets beklager samtidig de gener, problemerne har medført.

Trecifret millionbeløb berørt
Det er vanskeligt for Dansk Erhverv at vurdere, hvor mange penge der er gået tabt i forbindelse med mandagens nedbrud, men Henrik Hyltoft oplyser, at der på en almindelig mandag sker dankort-transaktioner for »i den høje ende« et trecifret millionbeløb.

»Heldigvis er det jo ikke det samme som omsætningstabet«, siger han.

De fleste terminaler kan nemlig køre offline, så pengeoverførsler bliver registeret lokalt, men det sker på et senere tidspunkt.

»Men en del steder - blandt andet på ubemandede tankstationer og hos DSB - har man ikke mulighed for at køre offline, og der kan der være tale om et decideret tab«, siger Henrik Hyltoft.

Han vurderer at omkring 20 procent af transaktionerne ikke umiddelbart kan foregå offline. Samtidig siger han, at langt de fleste butikker ikke er forsikret mod denne type problemer, og at regningen derfor ender hos detailhandlen selv.

Mandag er store tankedag
Landets benzintanke har tilsyneladende også været ramt.

Kommunikationschef i OK, Lene Bonde, sagde til Politiken tidligere på dagen, at et nedbrud mandag morgen er et af skrækscenarierne.

»Det (nedbruddet, red.) er kritisk, da mandag morgen er et af de travleste tidspunkter på ugen. Folk tanker på vej på arbejde, og det kan de kun gøre med kontanter eller vores OK Benzinkort her til morgen«.

Nets til kammeratlig samtale

Dansk Erhverv vil nu tage sagen op med Nets.

I forvejen er de to organisationer i løbende kontakt om dankort-systemet, og her bliver dagens episode et naturligt punkt på næste dagsorden.

»Vi har jo en fælles interesse i, at dette her virker, og derfor er vi stærkt kritiske over en så voldsom nede-tid. Normalt er det et ret stabilt system, men når man er nede i mere end ti stive timer, så trækker det naturligvis gevaldigt fra i karakterborgen«, siger Henrik Hyltoft.

Nets beklager situationen.

»Vi skal være de første til at beklage, de problemer, der har været. Det har været et ærgerligt og usædvanligt langstrakt forløb«, siger Michael Juul Rugaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden