Pas på! Arbejdsgivere låner måske din pension

Fagforbund behandler hundreder af sager, hvor arbejdsgivere undlader eller glemmer at indbetale pensionsbidrag til de ansatte.

Privatøkonomi

Hvad gør en presset arbejdsgiver, når krisen kradser, kassebeholdningen krymper, og bundlinjen går i minus?

Han undlader at indbetale det månedlige pensionsbidrag til de ansatte og håber, at det ikke bliver opdaget lige med det samme.

Sådan lyder analysen fra fagforbundene 3F og Dansk Metal, der hvert år behandler i hundredvis af sager, hvor arbejdsgivere glemmer at indbetale de pensionsbidrag, som medarbejdere har krav på i overenskomsten.

LÆS OGSÅ

Sidste år havde Dansk Metal 530 af den slags sager, og selv om det er færre end året før, er det stadig alt for mange, fastslår faglig sekretær Kasper Palm:

»Det er højest 10 procent af disse sager, der kan forklares med regulære fejl i arbejdsgiverens bogholderi. Ellers er det klart vores indtryk, at arbejdsgiverne gør det her, fordi de er pressede og har svært ved at klare betalingerne. Så låner man lige medarbejdernes pensionspenge en enkelt måned eller to, vel vidende at det bliver opdaget«, siger Kasper Palm.

Voldsom stigning
Det kan nemlig ikke lade sig gøre at skjule ’pensionstyveriet’.

Som systemet fungerer, reagerer pensionsselskaberne prompte, hvis der mangler penge på en medarbejders pensionskonto.

Det udløser først en rykker og så en mere til arbejdsgiveren, hvorefter pensionsselskaberne lægger hele sagen over til fagforbundet, der selv tager fat i den enkelte arbejdsgiver:

»Så må vi fortælle dem, at de ryger i Arbejdsretten, hvor de vil blive dømt til at betale det, de skylder, og så får en bod oven i«, siger Kasper Palm og tilføjer:

»Men det er faktisk sjældent, at det kommer så langt. Det er vores indtryk, at det her typisk handler om midlertidige betalingskriser, hvor arbejdsgiveren lige har brug for lidt ekstra kontanter i en måned eller to, indtil de igen er i stand til at betale, hvad de skylder«

I landets største fagforbund, 3F, er antallet af sager om manglende pensionsindbetalinger steget voldsomt de sidste tre år; fra 2.000 sager i 2011 til næsten 2.900 sidste år. En udvikling, 3F betegner som alvorlig:

Lys forude
»Vi kan mærke, at det her problem bliver større og større, og vi må bruge flere og flere kræfter på at sikre medlemmerne deres pensioner«, siger siger Jan Villadsen, formand for transportgruppen i 3F.

»Det her er en meget alvorlig forglemmelse, for det handler ikke kun om folks pensioner – det er jo også deres forsikringer mod ulykker, kritisk sygdom, invalidering og død. Derfor er det her et meget dårligt sted at spare og et meget farligt sted at tage en chance«.

»Man risikerer at komme i en situation, hvor man ikke kan betale sig ud af sine forpligtelser. Det er i det hele taget uacceptabelt, at så mange arbejdsgivere ikke lever op til de aftaler, der er indgået i overenskomsten«. Mere luft i økonomien

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jan Villadsen understreger dog, at statistikken kan være påvirket af, at der er mange små firmaer, vognmænd og andre selvstændige, der ikke har styr på papirarbejdet.

Og så omfatter statistikken ikke 3F’s industrigruppe, men alene transport, bygge- anlæg, service og hotel- og restaurationer.

Mens antallet af pensionssager stiger i 3F, glæder Kasper Palm sig over, at sagsbunken trods alt er faldet i Dansk Metal – fra godt 700 i 2012 til sidste års 530 sager. En udvikling, forbundet vælger at tolke som et forsigtigt tegn på fremgang i virksomhedernes økonomiske sundhedstilstand.

LÆS OGSÅ »Jamen, vi håber, det her handler om, at der er kommet lidt mere luft i økonomien hos arbejdsgiverne. Der er andre tegn på, at det går i den rigtige retning i industrien, så lad os håbe, at udviklingen fortsætter. Og så er det også vores vurdering, at medlemmerne selv er blevet bedre til at spotte huller i betalingerne. PensionDanmark har udviklet en app til mobilen, hvor man kan gå ind hver måned og tjekke, om pengene er gået ind«, siger Kasper Palm fra Dansk Metal.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden