Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Genbrug. Lån og Spar – i forgrunden Laila Knakkergaard og i baggrunden Kasper Serup – er flyttet ind i Danske Banks tidligere filial på Brønshøj Torv. Foto: Jens Dresling

Genbrug. Lån og Spar – i forgrunden Laila Knakkergaard og i baggrunden Kasper Serup – er flyttet ind i Danske Banks tidligere filial på Brønshøj Torv. Foto: Jens Dresling

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Bank bløder - de små konkurrenter udvider

Mens Danske Bank mister kunder, går det godt for lønmodtagerejede banker.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Brønshøj Torv i Udkantskøbenhavn lå der for to et halvt år siden en Danske Bank. Men i dag er det kunder med Lån & Spar Bank-kort på lommen, der myldrer ind og ud af filialen.

Brønshøj Torv er et miniaturebillede af banksektoren i disse år, for mens Danske Bank og Nordea lukker filialer landet over, så udvider de lønmodtagerejede Lån & Spar Bank og Arbejdernes Landsbank deres filialnet.

LÆS OGSÅ

Arbejdernes Landsbank åbner en håndfuld nye filialer, og Lån & Spar Bank får i det nye år sit fjerde nye rådgivningscenter på tre år, når den overtager Danske Banks filial på Frederiksberg.

Det gør de blandt andet, fordi de siden finanskrisen har oplevet en massiv kundetilgang. Siden 2008 har Arbejdernes Landsbank og Lån & Spar Bank, ifølge Politikens beregninger, haft en kundevækst på 22 procent og har nu henholdsvis cirka 220.000 og 150.000 kunder.

Fokus på privatkunder
»På flere områder går vi imod tendensen i flere andre banker. Vi har siden krisen formået at navigere uden om dårlige historier om banken og har med vores forretningsmodel og den måde, vi driver bank på, klaret os godt igennem nogle svære år for branchen. Det kommer os da til gavn«, siger John Christiansen, administrerende direktør i Lån & Spar Bank.

De to bankers hovedfokus er privatkunder, og i løbet af 2012 har de begge måttet bede potentielle kunder om at vente tålmodigt på et møde i to-tre uger, for medarbejderne kunne ikke følge med den store interesse.

LÆS OGSÅ

»Du hører mig ikke klage over situationen. Vi har klaret os fornuftigt gennem krisen ved at holde fast i principper om at bygge på sunde værdier og holde os fra spekulative forretninger. Vi har den holdning, at ganske almindelige parcelhusejere ikke er sat i verden for at være spekulanter. Dermed har vi heller ikke fået de ridser i lakken, som andre har fået«, siger Gert R. Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, der nu er landets syvendestørste pengeinstitut.

Bank til Danske

Dybe ridser i lakken har Danske Bank fået de senere år. Aktuelt har landets største pengeinstitut fået hård kritik for at føre en højrisikabel vækststrategi i en DR-dokumentarserie om finanskrisen.

Sideløbende har tusindvis af danskere været på nakken af banken efter dens forsøg på at genskabe tilliden til kunderne gennem reklamekampagnen ’New Standards’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her har banken solgt sig selv med billeder af bevægelsen Occupy Wall Street, smeltende isbjerge og vindmøller, og blandt kritikere kaldes kampagnen »New Double Standards« – ’Ny Dobbeltmoral’. At Danske Banks imagekrise kommer især mindre banker til gavn, bekræftes af Bankanalysen 2012, som Analyse Danmark har lavet. Undersøgelsen, der måler 5.500 bankkunders holdninger og adfærd, viser, at Danske Bank har haft en fire procents tilbagegang blandt kunderne i undersøgelsen.

De fire øvrige storbanker har haft en vækst på syv procent, mens landets øvrige og mindre pengeinstitutter har oplevet den største kundefremgang med 12 procent.

LÆS OGSÅ

»Det er lidt kontraintuitivt, for man skulle tro, at de små banker var mere risikable i en krisetid. Men de mindre banker kan føles tryggere på en anden måde. Forholdet bliver mere personligt til den lille lokale bank, og vi kan se i vores spørgsmål, at tillid til rådgiveren er noget af det vigtigste, når man skal vælge bank«, siger Henrik Feindor Christensen, administrerende direktør i Analyse Danmark.

Analysen inddeler bankkunder i henholdsvis den emotionelle og rationelle type.

»En af grundene til, at kunder skifter til de mindre banker, kan være, at når tingene strammer til og usikkerheden stiger, så er der en tendens til at vælge mere følelsesbetonet. Så er det ikke længere så vigtigt, om man måske skal betale lidt mere for varen«, forklarer Henrik Feindor Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Syv ud af ti produkter er billigere
Samme forklaring på tendensen kommer fra Mybanker, der sammenligner priser på bankernes produkter.

»Denne vandring handler ikke om pris, for den vil ofte være bedre i andre banker. I stedet handler det om nærhed, tilgængelighed og holdninger. Lønmodtagerbankerne har en strategi i tråd med deres dna, mens Danske Banks problem er, at den ikke kommunikerer i takt med sine reelle værdier«, siger partner John Norden.

I Danske Bank refererer bankdirektør Tonny Thierry Andersen til portalen pengepriser.dk og siger, at Danske på syv af ni produkter er billigere end Arbejdernes Landsbank og i fem af ni tilfælde er billigere end Lån & Spar Bank. Alligevel har storbanken mistet 10.000 privatkunder fra april til september, oplyser han.
LÆS OGSÅ


»Forklaringen er, at der er en hård konkurrence, og at der siden 2008 har været holdninger til store som små banker. Jeg er ikke ligeglad med at miste kunder, selv om det er et beskedent tab på 0,5 procent af vores privatkunder. Men det er derfor, vi laver en ny strategi og lægger os i selen for, at kunderne oplever nye standarder inden for, hvordan man får rådgivning og bruger banken i dagligdagen«.

Men I fyrer 3.000 medarbejdere og fjerner mange filialer. Kan du forstå, det ligner en spareøvelse i forklædning?

»Ja, men vi øger tilgængeligheden ved, at kunderne i højere grad selv overfører penge, betaler girokort, handler aktier og obligationer. Det betyder, at der er behov for færre medarbejdere, og at dem, vi har, i højere grad bruges til at rådgive. Når vi spørger kunderne om et og to år, om banken har været mere aktiv med rådgivning, så skal de svare ja. Ellers har vi ikke løst vores opgave«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden