Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Jørn Villumsen

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Folkepensionen er undervurderet

Syv ud af ti danskere regner med, at andre pensioner end folkepensionen vil betyde mest for deres økonomi.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når vi bliver gamle, kommer folkepensionen ikke til at betyde så meget.

Sådan svarer et stort flertal af danskerne, når de bliver spurgt til, hvad de regner med at skulle leve af, når de en dag forlader arbejdsmarkedet.

70 procent af danskerne i alderen 30-69 år regner med, at pensionsordninger via jobbet og privattegnede pensioner vil fylde mere i deres pensionistøkonomi, end offentlige pensioner vil. Blot 26 procent forventer, at folkepension og ATP vil fylde mest, viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for brancheforeningen Forsikring & Pension.

Det viser, at danskerne har en forestilling om pension, som er ude af trit med, hvordan virkeligheden ser ud nu, mener en ekspert.

LÆS OGSÅ

»Mange har sikkert svært ved at forstå proportionerne i vores pensionssystem. Undersøgelser viser, at for langt de fleste pensionister vil folkepensionen og ATP spille en helt central rolle og udgøre halvdelen eller mere af deres økonomi, så langt frem i tiden vi kan se«, siger chefanalytiker Ole Beier Sørensen fra ATP.

»Men folkepensionen er uden sammenligning den mest undervurderede pensionsordning i Danmark. Folk undervurderer, hvad den fylder, og hvad den betyder. Ingen kan undvære den«.

Tjek det på Pensionsinfo
Folk kan være blevet mere opmærksomme på private opsparinger og arbejdsmarkedspensioner på grund af forbrugerværktøjer som Pensionsinfo og Pensionsoverblikket.

»Når du logger ind på Pensionsinfo, fremgår det tydeligt, hvilke ordninger der vil levere en stadig større del af din indtægt, når du er blevet pensionist. Og hvis du har udsigt til at spare op på en pensionsordning via dit job i hele dit arbejdsliv, vil den opsparing rage op i landskabet«, siger direktør Per Bremer Rasmussen fra Forsikring & Pension.

Når folk tror mere på arbejdsgiveradministrerede ordninger og private ordninger, skyldes det også, at de kan fornemme, at det er penge, som ikke forsvinder, mener Peter Bremer Rasmussen:

»Pengene er der, uanset om der er lavvande i statskassen. Folkepensionen er omvendt blot et løfte fra politikerne. Og folk ved fra reformerne af efterlønnen, at politiske løfter kan brydes«.

Folkepension er vigtig
Den nye socialminister, Manu Sareen (R), understreger, at der er bred politisk opbakning til folkepensionen, og at dens betydning i fremtiden ikke skal undervurderes.

Han peger på, at arbejdsmarkedspensionerne betyder, at mange kan gå på pension uden at opleve et stort fald i deres indtægter.

»Derfor er det naturligt, at så mange i undersøgelsen netop regner med, at deres egen opsparing er en vigtig del af deres fremtidige økonomi. Men folkepensionen vil stadig være vigtig for fremtidens pensionister – særligt for dem, som ikke selv har haft mulighed for at spare op til pension. Derfor skal vi bevare folkepensionen, og det er der heldigvis bred politisk enighed om«, skriver Manu Sareen i en mail til Politiken.

Unge tror mindst på folkepension

Særligt de unges tiltro til folkepensionens rolle er til at overse. Jo yngre danskerne er, jo mindre rolle forventer de, at offentlige pensioner kommer til at spille i deres økonomi, når de bliver pensionister, som det ses i grafikken her på siden. »Det er et signal til politikerne om, at troen på, at der også vil være en folkepension for alle om 30 og 40 år, er vigende særligt blandt de yngre generationer«, siger Per Bremer Rasmussen.

LÆS OGSÅ Selv blandt de ældste forventer et flertal på 54 procent, at folkepension og ATP vil fylde mindre end de andre pensioner. Bremer Rasmussen understreger, at tiltroen til private pensioner også kan falde. »Vi kan også blive udfordret på tilliden, hvis ikke der bliver skabt ro om pensionsområdet fra politisk hold«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden