Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
PENGE. Mange studerende kan få et ekstra højt kørselsfradrag for transporten til studiejobbet, hvis de bor over 12 kilometer væk fra arbejdspladsen.
Foto: Jens Dresling

PENGE. Mange studerende kan få et ekstra højt kørselsfradrag for transporten til studiejobbet, hvis de bor over 12 kilometer væk fra arbejdspladsen.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattefordel kan give studerende gratis transport til studiejobbet

Studerende kan få kørselsfradrag til jobbet, selvom de får billig transport.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med et ungdomskort i lommen kan studerende rejse ubegrænset i det område, de bor i.

Selvom de studerende får en klækkelig rabat på turen med tog, bus eller metro, kan de alligevel indkassere et kørselsfradrag for transporten til og fra studiejobbet, oplyser Skat.

Og det kan blive en overskudsforretning for studerende, der bor langt væk fra arbejdspladsen.

LÆS ARTIKEL

Ifølge forbrugerøkonom hos Nykredit Johan Juul-Jensen er det dog langt fra alle studerende, som husker kørselsfradraget.

»En del studerende bor langt fra uddannelsesstedet, særligt i starten af studietiden, hvor mange har svært ved at få en ungdomsbolig i de større byer. Får de et studiejob i nærheden af der, hvor de studerer, får de et klækkeligt fradrag for den lange afstand, selvom de samtidig får rabat på transporten«, forklarer han.

Transporten kan blive gratis Ungdomskortet koster 19,92 kroner om dagen, hvis man studerer på en videregående uddannelse. I april betaler studerende altså 597,60 kroner for kortet.

Til sammenligning koster et tilsvarende kort i københavnsområdet 1.290 kroner for voksne.

Studerende kan ifølge Skat ikke få fradrag for transporten til studiet, da det ikke anses som en arbejdsplads. Men har de et lønnet studiejob, kan de benytte det billigere ungdomskort til transporten samtidig med, at de kan trække transporten fra i skat.
LÆS OGSÅ

Dermed kan transporten blive gratis, hvis man bor langt nok fra studiet.

»Hvis man arbejder to gange om ugen på sit studiejob, som ligger mere end 55 kilometer væk fra ens bopæl, får man netto ungdomskortet gratis«, siger Johan Juul-Jensen.

Det bedste fra begge verdener
Som studerende får man ikke kun billig transport og et befordringsfradrag, mange får også glæde af et ekstra højt fradrag, da langt de fleste studerende på SU ikke tjener over 258.200 kroner om året.

Har man en indtægt før arbejdsmarkedsbidrag på højst 258.200 kroner, kan man nemlig få et ekstra kørselsfradrag på 37 procent, som dog højst må udgøre 8.900 kroner i hele 2014.

Bor man i en såkaldt udkantskommune, får man også en ekstra skattefordel.

Nedenfor kan du se, hvor mange penge om måneden man som studerende kan lægge i lommen, hvis man arbejder to gange om ugen.

Har du glemt fradraget?

Selvom du har overset fradraget de seneste par år, er pengene ikke gået tabt.

»Hvis man har glemt sit fradrag helt tilbage fra 2010, kan man ændre det på Skats hjemmeside inden 1. maj og dermed få penge tilbage fra skat«, siger Johan Juul-Jensen.

Husk også, at registrere et eventuelt fradrag på forskudsopgørelsen for 2014 i rubrik 51.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden