Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Studerende og politikere kræver nye regler for studiejobs

Urimeligt, at studiejobs hæmmer de unge, mener de radikale.

Privatøkonomi

Det er ikke rimeligt, når studerende i studiejobs får indbygget konkurrenceklausuler i deres kontrakter, så de forhindres i at søge arbejde på deres felt, når de er færdiguddannede og skal søge arbejde i andre virksomheder. Det siger Danske Studerendes Fællesråd, der kræver en lovændring, som indskrænker virksomheders muligheder for at bruge klausuler, og de bakkes op af partier fra både højre og venstre side i Folketinget.

Som beskrevet i Politiken i dag oplever stadig flere ansatte i studiejobs, at deres ansættelseskontrakt indeholder klausuler, der værner om virksomheders forretningsområde. Typisk betyder en klausul, at en tidligere ansat ikke kan tage arbejde i andre virksomheder inden for samme branche i et år efter et ansættelsesforhold ophører. Dermed forhindres studerende i at bruge deres uddannelse og erfaringer til at få et job, når de er færdiguddannede.

»Funktionærloven skal strammes op, så man forhindrer, at virksomheder misbruger mulighederne for at lave konkurrenceklausuler, der forhindrer studerende i at tage arbejde inden for deres ekspertiseområder og inden for de brancher, som deres studiejobs netop har klædt dem på til at arbejde med«, siger Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

»Når mine medstuderende går ud og tager studiejobs ved siden af deres studier, er det, netop fordi vi gerne vil lære at bruge den viden, vi får på studiet, ude i samfundet. Så er det jo helt vanvittigt, at en virksomhed kan forhindre, at man gør det, bare fordi man har haft et studiejob med en klausul undervejs i sit studium. Det skader samfundet på længere sigt, at man ikke kan bruge sin viden og sin uddannelse«, siger han.

Politisk vilje til at ændre regler
Ifølge fagforeningen Djøf ønsker flere og flere virksomheder at studerende accepterer konkurrenceklausuler i deres ansættelser. Fagforeningen får mindst en gang om ugen henvendelser fra studerende medlemmer, der har ansættelseskontrakter med klausuler i. Også HK/Privat fortæller, at elever på fagforeningens område i stigende grad bliver ansat i kontrakter med klausuler.

På Christiansborg tegner der sig en bred politisk vilje til at ændre på reglerne for konkurrenceklausuler, som også regeringens produktivitetskommission har kritiseret for at hæmme vækst og mobilitet i samfundet. Ifølge Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, er den tiltagende brug af klausuler hæmmende for væksten.

»Klausuler var ment som en mulighed, virksomheder kunne bruge i helt særlige situationer, hvor man skulle værne om en koncerns interesser, hvis ledende medarbejdere går over til konkurrenten. Nu ser det ud til at have fået et helt andet omfang. Der er gået inflation i det, og jeg synes, man skal få det begrænset mest muligt«, siger Kim Andersen, der opfordrer virksomheder til at skrue ned for anvendelsen af klausuler, og »ikke vil afvise, at man skal lovgive om det«.

R: Urimeligt og uretfærdigt
Også de radikale og SF vil se nærmere på, om reglerne kan laves om.

»Jeg synes, det er urimeligt, at man bruger arbejdsklausuler til at hæmme de unge. Det spænder ben for vækst og mobilitet, og det er også uretfærdigt over for de unge, at de ikke kan arbejde inden for deres branche, blot fordi de har haft et studiejob. Det bør laves om, og det skal vi se nærmere på«, siger den radikale erhvervsordfører Nadeem Farooq, mens SF’s ordfører, Steen Gade, vil tage spørgsmålet om klausuler op med erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce