0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Faldende priser på tobak, øl og fødevarer overrasker

Prisstigningerne i marts blev endnu mindre end i februar, viser ny opgørelse over inflationen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Erbahn (arkiv)
Foto: Jacob Erbahn (arkiv)

dyrebart. Fra februar til marts var det blandt andet tøj, sko, møbler og boligudstyr der trak forbrugerprisindekset op. Omvendt trak prisfald på charterrejser, sodavand og teletjenester indekset ned.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Prisstigningerne tog sig endnu en tur ned i marts i år. Inflationen endte på 0,4 procent i marts mod 0,5 procent i februar, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er prisstigningerne nede på det samme lave niveau som i august sidste år.

Den fortsat lave inflation giver os flere penge til forbrug, da prisen på varer og serviceydelser stiger mindre end vores lønninger.

»Det er positivt for dansk økonomi, fordi danskerne får flere penge mellem hænderne«, siger Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv.

Privatøkonom er overrasket

Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, kalder faldet i inflationen overraskende:

»Overraskelsen lå især i, at priserne på både fødevarer og på alkohol og tobak faldt med 0,5 procent fra februar til marts. Faldende fødevarepriser har trukket inflationen ned længe, men vi havde regnet med, at udviklingen nu ville vende, fordi verdensmarkedspriserne på en række fødevarer er steget ganske kraftigt på det seneste«, lyder det fra økonomen, som dog forventer, at inflationen vil kravle opad i de kommende måneder.

Faldende priser kan blive katastrofal

Hun påpeger, at inflationen er så lav, at Danmark kunne havne i en situation med deflation. Og det vil være skadeligt for samfundsøkonomien.

»Hvis danskerne først begynder at forvente faldende priser, og derfor udskyder deres forbrug, så kan det gå helt galt«, siger Dans Erhvervs økonom.

»Der er dog flere årsager, som eksempelvis afgiftsomlægninger i 2013 og samfundsøkonomisk lavvækst, der er med til at holde inflationen meget lav lige nu, og forventningen er fortsat, at inflationen vil stige som 2014 skrider frem«, siger Mira Lie Nielsen.

Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, mener heller ikke, at der er risiko for deflation. Han forventer, at inflationen over de kommende måneder vil stige svagt og ligge sig omkring en procent.

»Den lave inflation i øjeblikket er godt nyt for dansk økonomi. Med udsigt til inflation på 1,3 procent i år og 1,5 procent i 2015 er der udsigt til, at den lave inflation vil sikre en fortsat fremgang i reallønnen for de fleste danskere«, siger han.

»Det er godt nyt, da det understøtter privatforbruget, der fortsat har mere end svært ved at komme op i fart«, siger Tore Stramer.

ritzau