Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

alene. Birte Flensburg havde svært ved at få styr på økonomien, da hendes mand gik bort. Han havde altid holdt styr på den slags, og pludselig var det hele overladt til Birte selv.
Foto: Jacob Ehrbahn

alene. Birte Flensburg havde svært ved at få styr på økonomien, da hendes mand gik bort. Han havde altid holdt styr på den slags, og pludselig var det hele overladt til Birte selv.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efterladt: »Jeg turde ikke gå i postkassen«

Birte Flensburg skulle pludselig sætte sig i parrets økonomi, da manden gik bort.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 15 måneder siden døde Birte Flensburgs mand pludseligt.

»Vi var lige taget på ferie i vores sommerhus i Vendsyssel. Jeg sad og talte i telefon med min svigerdatter, og Thor sad i sin stol og løste kryds og tværs. Jeg kiggede over på ham og så, at han netop havde fundet en blyant. I næste øjeblik jeg kiggede på ham, troede jeg, han var død – og det var han også. Af en blodprop i hjertet«, fortæller 78-årige Birte Flensburg.

Ligesom i mange andre par var det hendes mand, Thor Flensburg, der stod for parrets økonomi, betalte regninger og styrede husholdningsbudgettet.

Men nu var hele ægteparrets økonomi blevet efterladt til hende alene.

Hun havde tit tænkt på, at det ville være fornuftigt at sætte sig ind i det, men da manden havde en revisor gemt i maven, var det naturligt at overlade det til ham, forklarer hun.

To ud af tre er ikke sikret

En typisk løsning, som mange par ifølge Ældre Sagen vælger. Men også en løsning, der ofte stiller den efterladte i en situation, hvor man pludselig skal sætte sig ind i konti, netbank og en række andre økonomiske forhold, som man aldrig har taget hånd om før.

Et andet problem, der opstår for mange par, når den ene part går bort, er, at de ikke i tide har fået sikret hinanden økonomisk i tilfælde af, at en af dem skulle dø.

Ifølge en undersøgelse fra YouGov har to ud af tre par ikke gjort nok for at sikre hinanden økonomisk, hvis den ene dør uventet.

Heldigvis for Birte Flensburg havde hendes mand fremsynet taget hånd om de problemer, der måtte opstå, hvis han pludselig skulle gå bort. Han havde blandt andet sørget for, at der var en konto i Birtes navn, så hun havde adgang til penge.

Men det er langtfra tilfældet for alle. Ældre Sagen fortæller, at mange ældre har alle deres konti fælles, og ved den enes død bliver de konti frosset i en periode af hensyn til boopgørelsen. Det betyder, at den efterladte kan stå uden penge til at betale for selv de mindste ting som dagligvarer.

Selvom Birte Flensburgs mand havde forberedt den økonomiske fremtid, og hun derfor kunne betale for begravelsen af egen lomme, var der en del startvanskeligheder forbundet med pludselig at overtage økonomien.

»Jeg må indrømme, at jeg havde det sådan i starten, at jeg nærmest undgik at gå i postkassen. Det hele handlede om penge, og det var lige ved at overstige mine kræfter. Der var det godt, at min børn kunne hjælpe mig«, husker Birte Flensburg.

Turen til postkassen er lettet

Allerede lige efter mandens død var hun nødt til at tage hånd om de første økonomiske udfordringer.

»Mine sønner og deres koner kørte straks efter min mands død til Frederikshavn. Deroppe fra fik vi så fat i en bedemand og alle de ting, der ellers hører til en begravelse. Vi bor i Helsingør, og han skulle også fragtes hjem, og det er jo heller ikke gratis«, siger Birte Flensburg.

Hun er glad for, at hendes mand havde været fremsynet, for hun kender til eksempler i sin omgangskreds, hvor en måtte have en kassekredit, fordi der ikke var sat penge af til hende.

I dag har hun solgt sin lejlighed, sommerhuset er solgt videre til næste generation, hun har penge på bankbogen og får en god enkepension. Og turen til postkassen er ikke nær så krævende.

»Nu er jeg kommet ind i sagerne. Jeg har lige betalt tre regninger i netbank, og det går helt udmærket. Nu er det let at gå i postkassen, men jeg skal indrømme, at jeg var skræmt i starten. Vores to børn har hjulpet meget, og det er min redning, siger jeg«.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden