Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ældre puster pensionen op med flere tusinde kroner ved at fortsætte i jobbet

Beregning viser, hvor meget fem års ekstra arbejde, får din årlige udbetaling til at vokse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du synes, kollegaerne omkring dig på kontoret ser ældre og ældre ud, er det ikke nødvendigvis, fordi du holder dig bedre end dem. I en ny analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, som har brugt tal fra Danmarks Statistik, står det klart, at danskere i alderen 66-73 år bliver længere på arbejdsmarkedet, end de gjorde i 2006, ligesom deres indkomst er stigende.

Stigningen i beskæftigelsesfrekvensen kan ifølge arbejdsmarkedsforskere skyldes flere ting.

»Den negative historie er, at flere fortsætter med at arbejde af nød, fordi de ikke synes, at folkepensionen er tilstrækkelig. Men det kan lige så vel være et udtryk for, at de ældre er blevet mere attraktive for arbejdsmarkedet«, siger Anette Borchorst, professor på Institut for Arbejdsmarkedsforskning, Aalborg Universitet.

Flere rige vælger at arbejde videre

Hun mener desuden, at tallene taler imod den fortælling, som hidtil har hersket: at flere ville skifte de ældre ud med yngre medarbejdere. Anette Borchorst bakkes op af Mona Larsen, som er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd med speciale i blandt andet ældre på arbejdsmarkedet.

»Når vi kigger på udlandet, kan vi se, at der ikke er nogen sammenhæng mellem mange ældre i arbejde og høj arbejdsløshed blandt unge. Nærmere tværtimod. Når vi kigger på den demografiske udvikling, bliver det kun mere tydeligt, at det er godt for alle i samfundet, at de ældre bliver længere på arbejdsmarkedet«.

I Momentums analyse fremgår det, at der fra 2006 til 2012 er sket en stigning på 11 procent i andelen af pensionister på arbejdsmarkedet. Der er flest i de kommuner, hvor folk har de højeste indkomster. Således gælder det, at Gentofte, Hørsholm og Rudersdal Kommuner ligger i top. Her er henholdsvis 25, 23 og 21 procent af folk mellem 66 og 73 år i arbejde.

»Umiddelbart viser tallene, at det oftest er dem med de længere uddannelser og de selvstændige – for hvem deres arbejde er en stor del af deres identitet – som udskyder pensionen. Men når tallet er stigende, tror jeg også, det er, fordi der er mange, som holder af at arbejde. Jeg tror ikke nødvendigvis, at danskerne gør det på grund af økonomi«, siger Mona Larsen og forklarer videre, at de ældre medarbejdere, der trives på arbejdspladserne, motiverer kollegaerne til at foretage samme valg.

»Når folk på arbejdspladsen ser, at den ældre medarbejder har et fornuftigt arbejdsliv, har det en positiv afsmitning på de kollegaer, som er ved at nå den alder, hvor de selv skal tage stilling til, om de skal fortsætte eller gå på pension«.

Pensionismodne kvinder skiller sig særligt ud

Særligt blandt de pensionsmodne kvinder er der en klar stigning at spore. I 2006 var 6,1 procent af kvinderne i den aldersgruppe på arbejdsmarkedet. I 2012 var det steget til 7,8 procent. På trods af stigningen er der dog stadig væsentligt færre kvinder end mænd, der arbejder, når de er mellem 65 og 73 år. Anette Borchorst peger på to årsager til, at stigningen blandt kvinderne er så markant.

»Kvinder gifter sig typisk med mænd, der er ældre end dem, og de sidste årtier er kvinder gået på pension tidligere end mænd, så de kunne nyde den tredje alder sammen. Nu ser det ud til, at kvinderne går senere på pension. Det kan der være flere forklaringer på. Kvinderne er bedre uddannet, og mange har job, der gør det mere naturligt at arbejde længere. For andre skyldes det utryghed i kølvandet på krisen og arbejdsløsheden. Mange familier har simpelthen ikke råd til, at kvinden ikke fortsætter, så længe hun kan«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3.500 ekstra hver måned

Analysen viser desuden, at de ældre, som bliver på arbejdsmarkedet, også tjener mere, end de gjorde i 2006.

Faktisk steg gennemsnitsindkomsten for 66-73-årige på arbejdsmarkedet med lidt over 25 procent fra 2006 til 2012.

Og der kan være tusindvis af kroner at spare, hvis man vælger at blive på arbejdsmarkedet og udskyde sin pension, til man er 70 år.

I et regnestykke, som pensionsselskabet Danica har lavet for Politiken, er der taget udgangspunkt i en 65-årig enlig med en årsindkomst på 400.000 kroner, et pensionsbidrag på 13 procent og en pensionsopsparing på 2 millioner kroner.

Han vil modtage 281.000 kroner i pension årligt før skat. Vælger den samme person i stedet at blive 5 år længere på arbejdsmarkedet, ville vedkommende i stedet have 323.000 kroner årligt, eller hvad der svarer til 3.500 kroner mere om måneden. Desuden har han gennem sine ekstra 5 år på arbejdsmarkedet tjent væsentlig mere, end han ville få i pension, hvilket øger hans livsindkomst yderligere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden