Se hvordan du hurtigt finder ud af, om du betaler til en forsikring, der ikke kan betale sig.Tusindvis af danskere risikerer at blive ruineret, hvis de bliver alvorligt syge, fordi reglerne for førtidspension er blevet ændret. Kilde: Politiken.tv / Per Thiemann. Producer: Peter Vintergaard

Privatøkonomi

250.000 kan blive ruineret ved sygdom

Reform af førtidspension udhuler de forsikringer, som mange danskere har tegnet netop for at undgå økonomisk ruin, hvis de mister arbejdsevnen.

Privatøkonomi

Først bliver du alvorligt syg og mister arbejdsevnen.

Så går bunden ud af din økonomi – selv om du har tegnet en forsikring.

En kvart million danskere vil statistisk set blive ramt af langtidssygdom og truet af økonomisk ruin, fordi deres forsikring pludselig er blevet mindre værd.

Det viser beregninger, som Danica Pension har foretaget for Politiken.

Forsikringen modregnes tilskud

»Hvis du bliver langvarigt syg, så du ikke kan arbejde i en periode, kan du meget vel blive tvunget til at sælge huset og bilen og meget andet, hvis du ikke har fået opdateret din forsikring«, siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra Danica Pension.

Situationen skyldes en reform af fleksjob og førtidspension, som fra 1. januar 2013 gjorde det sværere at få penge fra det offentlige, når man mister evnen til at arbejde. Med de nye regler kommer man ikke længere direkte på førtidspension, hvis man mister evnen til at arbejde.

De fleste må i op til fem år nøjes med en indkomst svarende til kontanthjælp, før de kan få førtidspension.

Og selv om man har den forsikring mod tab af erhvervsevne, som mange hidtil er blevet anbefalet af deres selskab, hjælper den ikke. Udbetalingen fra forsikringen vil i de fleste tilfælde blive modregnet i pengene fra det offentlige, så man ender med samme lave indkomst.

»Det vil sige, at den forsikring, der netop skal dække de manglende lønindtægter under langvarig sygdom, ikke dækker danskernes økonomiske behov i sygdomsperioden. Den kombination er en økonomisk bombe under mange privatøkonomier«, siger Jens Christian Nielsen.

Stigning på kvart million

De ændrede regler betyder, at langt flere vil komme i økonomiske problemer, hvis de bliver syge. Før ændringen var 21 procent af danskerne underforsikret mod sygdom. Efter reformen af førtidspension er andelen næsten fordoblet, så 41 procent nu er underforsikret, viser data fra Danica.

Selv om reformen trådte i kraft 1. januar 2013, er det først nu, Danica har overblik over, hvordan den virker.

»Det har taget noget tid, før konsekvenserne af reformen er blevet klare for os«, siger Jens Christian Nielsen.

Lang tids sygdom er aktuel for mange danskere. Mere end hver femte mand og næsten hver tredje kvinde bliver i løbet af deres arbejdsliv så syge, at de mister evnen til at arbejde i tre måneder eller mere, viser Danicas analyse.

Det betyder, at 600.000 danskere står til at blive sygemeldt fra arbejdet i tre måneder eller mere. Hvis 41 procent af dem er underforsikret, betyder det, at cirka 250.000 danskere vil blive syge uden at være tilstrækkeligt forsikret til at opretholde deres indkomst.

Ekspert: Tjek dine forsikringer nu

»Det her er meget interessante tal. De viser, at det er virkelig relevant, at man får tjekket, hvordan man er dækket ved sygdom«, siger konsulent Louise Skjødsholm fra regeringens penge- og pensionspanel.

»Vores egne undersøgelser viser, at mange ikke får opdateret deres forsikringer, når de for eksempel flytter sammen eller bliver skilt. Nu, hvor det er noget så udefrakommende som en ændring i reglerne for førtidspension, som gør det nødvendigt at tjekke sine forsikringer, er der formentlig endnu færre, der er opmærksomme på det«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konsekvenserne af alvorlig sygdom kan være voldsomme, når man måler det på en typisk børnefamilies økonomi.

I et regneeksempel fra Danica tjener faderen 427.000 kroner og moderen 314.000 kroner årligt. Familien har faste udgifter for knap 23.500 kroner om måneden og skal dermed have en indtægt på cirka 38.750 kroner for at have et rådighedsbeløb på 15.250 kroner.

Men så bliver faderen syg, og efter en periode som langvarig sygemeldt kommer faderen nu i et såkaldt ressourceforløb, hvor han kun får indkomst svarende til kontanthjælp. Nu mangler familien over 10.000 kroner om måneden.

Faderen er godt nok forsikret, så han er dækket med 50 procent af sin indkomst i tilfælde af tab af erhvervsevne, men med de nye regler betyder det blot, at pengene fra det offentlige bortfalder, så han ender med at have samme lave indkomst, som hvis han ikke var forsikret.

»Eksemplet viser, at langvarig sygdom vil give et tab af indkomst, som de færreste familier vil kunne klare«, siger Louise Skjødsholm.

Hun opfordrer til, at man via pensionsinfo.dk undersøger, om man har behov for en højere dækningsgrad, eller om man er overforsikret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce