0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Saurabh Das/AP
Foto: Saurabh Das/AP

SKAT. Danskere skal ifølge en skatteekspert betale skat, hvis personen tjener penge gennem taxaappen Uber.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du være Uber-chauffør? Så skal du kende disse skatteregler

Kontrol med deleøkonomier vil koste flere penge for Skat i fremtiden, mener ekspert.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Taxatjenesten Uber lokker med, at du som privatperson kan tjene lidt over en halv million kroner om året som chauffør i den amerikanske storby New York City - blot ved at tilmelde sig deres app.

Til sammenligning tjener en amerikansk taxachauffør i gennemsnit 180.000 kroner.

Ikke så underligt har det betydet, at Uber hver måned tilmelder 20.000 nye chauffører i de 230 byer, som tjenesten dækker.

LÆS MERE

Og med Ubers ankomst i København sidste uge blev muligheden for at tjene en ekstra skilling herhjemme på den kontroversielle app pludselig en realitet. Ifølge Uber i Danmark kunne deres få biler langt fra matche efterspørgslen på et billigt lift, så noget kunnet tyde på, at der er behov for flere Uber-chauffører i hovedstaden.

Men hvilke skatteregler gælder, hvis du som privatperson ønsker at køre for Uber?

I en mail til Politiken skriver Skat, at hvis en bilejer modtager et tilskud fra en medkørende til at dække en andel af de »faktiske udgifter til transporten«, udløser det som udgangspunkt ingen beskatning hos bilejeren - og så er det lige meget, hvor mange penge chaufføren får af medpassageren.

Men viser det sig, at bilejeren udfører »taxavognmandslignende virksomhed«, er situationen en anden, og kørslen vil da være skattepligtig, da det er med udsigt til at opnå en fortjeneste for sit arbejde.

Professor i samfundsvidenskab ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, Bent Greve, er medlem af skatterådet, der sammen med Skat behandler og træffer afgørelser om skattespørgsmål. Og han ved om nogen, hvad det egentlig betyder.

GRAFIK

»Jeg er ikke i tvivl om, at hvis du som privatperson bliver chauffør for Uber, så skal du betale skat for det, du tjener.«, siger han.

»Det ville være noget andet, hvis du eksempelvis kører med din kollega på arbejde, og I deler benzinregningen, så er det ikke skattepligtigt. Men når du direkte går ind i en tjeneste, hvor formålet er at tjene penge på at bringe folk fra A til B, så er det i mit hoved skattepligtig indkomst. Og de honorarer, som Uber modtager (20 procent, red.), skal de selvfølgelig også betale skat af«.

Er der en huskeregel, når det handler om deleøkonomitjenester?

»Hvis man laver noget, der minder om erhvervsmæssig aktivitet, er det skattepligtig indkomst«.

Hvad kan man gøre, hvis man vil undgå at betale skat som Uber-chauffør?

»Det mener jeg ikke, man kan. Nogle tager chancen og håber på ikke at blive opdaget. Og hvis man kun gør det få gange, kan det måske gå under bagatelgrænsen. Men det er ikke anderledes end andre typer af skattepligt«.

Hvordan er Uber forpligtet til at indberette Skat?

»Det er et godt spørgsmål. Der er jeg mere i tvivl, om de er det. Men om ikke andet har Uber i hvert fald oplysningspligt, når Skat kommer og spørger, hvem de har udbetalt penge til. Men jeg tror ikke, at de har indberetningspligt, men de skal oplyse hvem, der har fået penge og hvorfor«.

Når betalingen sker mellem to Uber-apps, er det så svært for Skat at overvåge Ubers aktiviteter?

»Det er klart, at problemet med deleøkonomier som Uber, er, at det er svært for Skat at hold øje med dem, fordi det foregår på en anden måde end normalt. Det er en stor udfordring for Skat, og derfor vil det kræve mere kontrol og flere stikprøver for at holde øje med, at der rent faktisk bliver betalt skat«.

Er Skat klædt på til at imødekomme tjenester som Uber?

»Man skal formentlig blive bedre til at sikre et kontrolsystem, der holder øje med deleøkonomien - og derved bruge endnu flere penge på kontrol i fremtiden«.

Annonce

Er Uber anderledes end andre deleøkonomitjenester som eksempelvis Airbnb.dk?

»Nej, ikke i mit hoved«.

Hvad kan problemet være med denne slags tjenester?

»Hvis tjenesten kører uden om de officielle systemer og bliver en del af undergrundsøkonomien (sort arbejde, red.), har vi et problem; man får færre indtægter i statskassen og derved svære ved at finansiere velfærdsstaten«, siger han.

»Derfor har det offentlige en interesse i at sikre en regulering på området. Men også for at få en fair konkurrence i branchen, for det er klart, at du kan gøre det billigere, hvis du ikke betaler skat«.

Trafikstyrelsen mødes i dag klokken 15 med Københavns Politi for at forklare dem, hvorfor de har anmeldt amerikanske Uber for overtrædelse af personbefordringsloven, fordi de mener, at det kan sammenlignes med taxakørsel, og der skal man have taxabevis og vognmandstilladelse.

Uber har omvendt forklaret, at konceptet teknisk set svarer til samkørsel, hvor en person tager betaling for at tage en anden med på vejen, hvilket man gerne må uden beviser og tilladelser.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…