0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vil du være Uber-chauffør? Så skal du kende disse skatteregler

Kontrol med deleøkonomier vil koste flere penge for Skat i fremtiden, mener ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Saurabh Das/AP
Foto: Saurabh Das/AP

SKAT. Danskere skal ifølge en skatteekspert betale skat, hvis personen tjener penge gennem taxaappen Uber.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Taxatjenesten Uber lokker med, at du som privatperson kan tjene lidt over en halv million kroner om året som chauffør i den amerikanske storby New York City - blot ved at tilmelde sig deres app.

Til sammenligning tjener en amerikansk taxachauffør i gennemsnit 180.000 kroner.

Ikke så underligt har det betydet, at Uber hver måned tilmelder 20.000 nye chauffører i de 230 byer, som tjenesten dækker.

LÆS MERE

Og med Ubers ankomst i København sidste uge blev muligheden for at tjene en ekstra skilling herhjemme på den kontroversielle app pludselig en realitet. Ifølge Uber i Danmark kunne deres få biler langt fra matche efterspørgslen på et billigt lift, så noget kunnet tyde på, at der er behov for flere Uber-chauffører i hovedstaden.

Men hvilke skatteregler gælder, hvis du som privatperson ønsker at køre for Uber?

I en mail til Politiken skriver Skat, at hvis en bilejer modtager et tilskud fra en medkørende til at dække en andel af de »faktiske udgifter til transporten«, udløser det som udgangspunkt ingen beskatning hos bilejeren - og så er det lige meget, hvor mange penge chaufføren får af medpassageren.

Men viser det sig, at bilejeren udfører »taxavognmandslignende virksomhed«, er situationen en anden, og kørslen vil da være skattepligtig, da det er med udsigt til at opnå en fortjeneste for sit arbejde.

Professor i samfundsvidenskab ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, Bent Greve, er medlem af skatterådet, der sammen med Skat behandler og træffer afgørelser om skattespørgsmål. Og han ved om nogen, hvad det egentlig betyder.

GRAFIK

»Jeg er ikke i tvivl om, at hvis du som privatperson bliver chauffør for Uber, så skal du betale skat for det, du tjener.«, siger han.

»Det ville være noget andet, hvis du eksempelvis kører med din kollega på arbejde, og I deler benzinregningen, så er det ikke skattepligtigt. Men når du direkte går ind i en tjeneste, hvor formålet er at tjene penge på at bringe folk fra A til B, så er det i mit hoved skattepligtig indkomst. Og de honorarer, som Uber modtager (20 procent, red.), skal de selvfølgelig også betale skat af«.

Er der en huskeregel, når det handler om deleøkonomitjenester?

»Hvis man laver noget, der minder om erhvervsmæssig aktivitet, er det skattepligtig indkomst«.

Hvad kan man gøre, hvis man vil undgå at betale skat som Uber-chauffør?

»Det mener jeg ikke, man kan. Nogle tager chancen og håber på ikke at blive opdaget. Og hvis man kun gør det få gange, kan det måske gå under bagatelgrænsen. Men det er ikke anderledes end andre typer af skattepligt«.