Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Se hvordan du hurtigt finder ud af, om du betaler til en forsikring, der ikke kan betale sig.Tusindvis af danskere risikerer at blive ruineret, hvis de bliver alvorligt syge, fordi reglerne for førtidspension er blevet ændret. Kilde: Politiken.tv / Per Thiemann. Producer: Peter Vintergaard

Privatøkonomi

Kommune modregner trafikoffers penge fra forsikringen

Camilla Storgaard troede, hun havde forsikret sig, som hun skulle.

Privatøkonomi

Camilla Storgaard var ansat i sit drømmejob, men blev for fire år siden udsat for en så voldsom trafikulykke, at hun siden har måttet opgive at arbejde.

En bil ramte med 120 kilometer i timen bilen bag Camilla Storgaards, som så ramte hendes. Sammenstødet var så voldsomt, at hendes bækken skred, hun fik piskesmæld og lever nu med smerter og migræne.

Hun prøvede at vende tilbage til jobbet på deltid, men det ikke gik.

Blandt de få lyspunkter var, at hun har en forsikring mod netop det, der er sket: tab af erhvervsevne. Men selv om forsikringen udbetaler penge til hende hver måned, får hun intet ud af det. Hver eneste krone, forsikringsselskabet udbetaler, trækkes nemlig fra i den ydelse, hun ellers ville få fra kommunen.

»Jeg havde jo forsikret mig godt, troede jeg. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ingen betydning ville få«, siger Camilla Storgaard.

Mange er allerede nu blevet ramt af reformen

Camilla Storgaard er dermed blandt de langtidssyge, som er ramt af ændringer, som en reform af førtidspension har medført, siden den trådte i kraft sidste år. Politiken skrev mandag, at 250.000 danskere ifølge Danica Pension risikerer at blive ruineret af sygdom – også selv om de har en forsikring mod tab af erhvervsevne.

På trods af at de nye regler kun har gjaldt siden sidste år, er Camilla Storgaard langtfra den eneste i problemer, fortæller hendes advokat, Annette Bendixen fra Advocare Advokater.

»Som advokat med speciale i personskadeerstatning støder jeg på mange, som allerede nu er blevet meget hårdt ramt af reformen og risikerer at skulle gå fra hus og hjem«, siger Annette Bendixen.

LÆS ARTIKLEN

Reformen medfører blandt andet, at man ikke længere kan få førtidspension, hvis man er under 40 år. Det er netop situationen for 34-årige Camilla Storgaard.

Uden ydelsen fra det offentlige har hun kun sine forsikringspenge at leve af. 11.400 kroner om måneden – før skat. Det svarer til kontanthjælp. Den lave indkomst gør, at hun er i fare for at måtte opgive sin lejlighed. Der er nemlig ikke meget tilbage efter huslejen på 5.400 kroner.

»Det her er virkelig mit drømmehjem, for det ligger tæt på, hvor jeg går til behandling, og det er tæt på supermarkedet og apoteket, som jeg jo desværre må bruge meget. Jeg gør alt, hvad jeg kan, for at hænge i, men det er svært med så få penge«, siger Camilla Storgaard.

For syge til fleksjob, men forunge til førtidspension

Annette Bendixen har flere klienter, der er under 40 år og derfor ikke kan få førtidspension. De er for syge til fleksjob, men for unge til førtidspension, og så kommer de typisk ind i et såkaldt ressourceforløb, hvor de får penge svarende til kontanthjælp – og hvor eventuelle udbetalinger fra forsikringen modregnes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dermed sparer kommunerne penge på en forsikringsordning, som den fornuftige borger selv har betalt for igennem en årrække. Det har skabt en retstilstand, som simpelthen er så urimelig, at jeg ikke kan tro, at det var politikernes hensigt med reformen, da de indførte den. Men nu rammer det rigtig mange rigtig hårdt, så den fejl må de rette op på«, siger Annette Bendixen.

S: Indret din forsikring på loven

Det var i går ikke muligt at få beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensens (S) kommentar. Partiets arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo Andersen, slår imidlertid – uden at kende Annette Bendixens sag – fast, at man ikke skal regne med hjælp fra Socialdemokraterne, hvis éns forsikring mod tabt erhvervsevne betyder, at man får tilsvarende mindre udbetalt fra det offentlige. I stedet må man indrette sin forsikring efter lovgivningen.

»Når vi laver lovgivning, kigger vi jo ikke på, hvad folk vil forsikre sig imod. Vi kigger på, hvad der er rimeligt, i forhold til hvordan lovgivningen skal fungere. Hvis man så vil forsikre sig imod et eller andet, må man jo gøre det. Det tager vi ikke højde for«, siger Lennart DamsboAndersen.

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, vil forhøre sig i Beskæftigelsesministeriet om reglerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce