Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PENGE. Der er - ikke overraskende - penge at spare, når man går sin daglige økonomi igennem ved årsskiftet. Tegning: Jens Mørch

PENGE. Der er - ikke overraskende - penge at spare, når man går sin daglige økonomi igennem ved årsskiftet. Tegning: Jens Mørch

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bliv rigere i 2015: Her er 8 råd til en bedre privatøkonomi

Læg budget, tjek forsikringer og opdater din forskudsopgørelse, lyder nogle af rådene.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter devisen 'en krone sparet er en krone tjent' er her otte råd fra Nykredits forbrugerøkonom, Johan Juul-Jensen, til, hvordan din privatøkonomi kan gøre dig rigere i det kommende år.

Få overblik, og spar tusindvis af kroner

Løbende budgetplanlægning kan give besparelser på tusinder af kroner. Og får man en bedre anledning end et årsskifte? Næppe.

På din netbank har du overblikket over dine månedlige udgifter til mad, tøj, telefoni, fitness og rejser. Det er vigtigt at tage højde for periodevise betalinger - eksempelvis udgifter, der skal betales årligt eller halvårligt. De skal indregnes i de månedlige udgifter, hvis du vil undgå overtræk og dyre renter til følge.

»I en tid, hvor de fleste betalinger sker automatisk, er det nemt at miste overblikket over, hvad man egentlig betaler til, og hvor meget«, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, der udpeger forsikringer som en post, hvor mange danskere kan spare penge.

Skift den store bil ud med en mindre model

En familie med børn vil årligt kunne spare 5.000 kroner på brændstof ved at bytte den gamle øse ud med en lille ny bil, der går langt på literen. Udskiftningen giver en markant lavere grøn afgift og færre udgifter til reparation.

»De små biler er ofte uden det store udstyr, men til gengæld går de oftest mere end 20 kilometer på en liter. Det gør bilen billigere - både i drift, skatter og afgifter«, siger Johan Juul-Jensen.

Han råder også til, at hvis man ønsker større sikkerhed, bør man gøre som flere og flere danskere allerede har gjort i år: Lease bilen. Det er især de lidt større biler, som er billigere at lease end at købe.

Handl aldrig ind på tom mave

Hvilke ingredienser har du har i køleskabet? Skriv derefter en dosmerseddel med de ting, du mangler for at nå i mål med den madplan, som du fra næste år lægger hver uge. Tag sedlen med i supermarkedet, og hold dig til den. Lad dig ikke friste af tilbud. Især ikke på tom mave - du kommer bare hjem med mere, end du har brug for.

»Ifølge Landbrug & Fødevarer smider en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn mad ud, for hvad der svarer til 10.000 kroner om året. Der ryger dermed mange penge i skraldespanden hvert eneste år, og derfor er det et oplagt sted at spare«, siger Johan Juul-Jensen.

TAG TESTEN

Han anbefaler at handle dagligvarer på nettet, hvor du kan spare penge og undgå fristelser. Dog kan leveringsomkostningerne gøre nethandlen dyrere, hvis ikke du fylder den virtuelle indkøbskurv tilstrækkeligt op og opnår fri fragt.

Få styr på din forskudsopgørelse

Når renten på dit boliglån falder, falder dine renteudgifter og dermed dit rentefradrag. Det glemmer mange boligejere hvert år, fortæller forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen. Forglemmelsen bliver først opdaget, når opkrævningen på restskat kommer. Særligt låntagere med F3- og F5-lån skal være opmærksomme, da renten er faldet meget, siden de sidst fik fastsat renten.

»Folk er hurtige til at glæde sig over, at renten falder, men de glemmer ofte at registrere rentefaldet på deres forskudsopgørelse«, siger Johan Juul-Jensen.

I forskudsopgørelsen bør du også tjekke om dit befordringsfradrag, børnebidrag og rejsefradrag er, som det skal være. Og hvis du har fået lavet arbejde på huset, skal du huske at bruge håndværkerfradraget. Derudover bør du indbetale eventuel restskat for 2014 inden den 31. december for at undgå renter.

Skrot de gamle energislugere

Med stigende elpriser er der mange penge at spare på at udskifte hjemmets energislugere med nye energivenlige apparater, som typisk vil være tjent hjem efter fire til otte år.

»En dansk husstand har i gennemsnit fem hvidevarer, og alene her er der store muligheder for besparelser - særligt i køkkenet, hvor køleskab, fryser og lignende kører dag og nat hele året rundt«, siger Johan Juul-Jensen, der tilføjer, at energivenlige hvidevarer ofte har en højere købspris end de allerbilligste hvidevarer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

GUIDE

Men du vil på sigt spare penge på de årlige driftsomkostninger ved at vælge den mest energieffektive model. Det vigtige er, siger Johan Juul-Jensen, derfor at vælge ud fra de totale omkostninger, og ikke kun ud fra, hvad det koster at få varen ud ad butiksdøren.

Spar på vandet for at spare penge

Prisen på vand er steget mere end 60 procent siden 2005. Det betyder, at en dansk familie i gennemsnit kan spare et par tusinde kroner på vandregningen ved at sænke vandforbruget.

»Hvis der skal spares på vandet er badeværelset et godt sted at starte, og der kan ofte hentes et par tusind kroner i besparelser på alene på at udskifte et ældre toilet, skifte til vandsparebruser og montere en vandsparer på vandhanen«, siger Johan Juul-Jensen.

Han tilføjer, at man totalt kan spare 5.000 kroner på vand og el, hvis man udskifter hjemmets gamle vandforbrugende hårde hvidevare med nyere modeller.

Udnyt det lave renteniveau

Renten er faldet, og det har fået tusindvis af boligejere til at konvertere deres eksisterende fastforrentede realkreditlån til nye 2,5%-lån. Der er dog stadig mange låntagere med 4%-lån eller højere, der kan spare penge ved at konvertere deres fastforrentede lån med en lavere rente og derved mindske deres ydelse.

F1-låntagere bør ifølge Johan Juul-Jensen overveje muligheden for at lægge lånet om til eksempelvis de nye Cita-lån, hvis man stadig vil have den laveste ydelse, eller et fastforrentet lån, hvis man ønsker større budgetsikkerhed.

»I en tid, hvor renten på et fastforrentet lån ikke er meget højere end for den gennemsnitlige historiske F1-rente, bør låntagerne i det mindste overveje, om det ikke er nu, de skal sikre sig mere budgetsikkerhed«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Få mere afdrag for pengene

Det lave renteniveau betyder en lavere ydelse, som giver luft i budgettet. Brug luften til at afdrage på dyr gæld eller fyld pensionsopsparingen op. En lavere gæld betyder lavere rente og bidragsudgifter.

»Det lave renteniveau betyder, at den andel af ydelsen, der går til afdrag, er historisk høj. For hver 100 kroner du betaler i ydelse efter skat på eksempelvis et fastforrentet lån, går mere end halvdelen til afdrag«, siger Johan Juul-Jensen.

»Det betyder, at du som boligejer automatisk skaber mere friværdi i din bolig - samtidig med, at du opnår en større modstandsdygtighed overfor eventuelle rentestigninger«.

Kilde: Nykredits analyse 'Gode råd til en bedre økonomi i 2015: Daglig økonomi'

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden