Arbejdsklar. »Jeg vil gerne have noget at stå op til og være ude blandt folk. Det er godt for mig både fysisk og psykisk«, siger 71-årige Niels Isaksson (tv.) om sit job i Silvan.
Foto: Katinka Hustad

Arbejdsklar. »Jeg vil gerne have noget at stå op til og være ude blandt folk. Det er godt for mig både fysisk og psykisk«, siger 71-årige Niels Isaksson (tv.) om sit job i Silvan.

Privatøkonomi

Danskerne udsætter pensionen

Bedre helbred, uddannelse og økonomi får ældre til at arbejde videre, vurderer Forsikring & Pension.

Privatøkonomi

Trods krisen vælger flere ældre at arbejde videre. For syv år siden var danskerne i gennemsnit omkring 62 år, når de trak sig tilbage fra arbejdslivet. Nu har de godt og vel rundet 63 år, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P).

»Helbredet har gjort det muligt for mange at fortsætte med at arbejde længere. De nye generationer af danskere i 60’erne er bedre uddannede, så der er færre ufaglærte, som typisk har haft hårdt arbejde, i gruppen«, siger underdirektør Jan V. Hansen, F&P.

Godt med erfarne medarbejdere Danskere over 60 år har ifølge F&P meget bedre helbred end for få år siden.

Færre danskere har en alvorlig eller meget alvorlig diagnose, når de har de har rundet 60 år, end for ti år siden. I 2000 udgjorde ufaglærte cirka halvdelen af de 60- til 64-årige, men i 2010 er det under en tredjedel, som er ufaglærte.

»Der er også opstået en anden kultur, hvor arbejdsgiverne godt kan se, at det er en god idé med erfarne medarbejdere«, siger Jan V. Hansen.

I byggemarkedet Silvan i Birkerød har varehuschef Benny Andersen en plan over de 65 ansatte. Han sætter en rød ring om hver, der er fyldt 60 år. Det bliver til ni røde ringe. Mere end hver syvende ansatte er tæt på eller over pensionsalderen.

God service
»Det er et bevidst valg, at vi har ret mange ældre medarbejdere. De giver en god service, og de har en erfaring, som mange kunder sætter pris på«, siger Benny Andersen, der oplyser, at personalets alder går fra 16 til 75 år.

Silvan-kæden har en politik, som forventer, at der for hver ti ansatte skal være en over 50 år. Den målsætning er butikken i Birkerød langt foran. Der er også en lavpraktisk grund til at holde på de ældre.

»De er meget fleksible. De har ikke børn, der skal hentes, så når der er sygdom, er det ofte de ældre, som springer til«, siger Benny Andersen.

I isenkramafdelingen står 71-årige Niels Isaksson, som blev pensioneret fra politiet som 63-årig. Dagen efter han fratrådte som politiinspektør i Lyngby i januar 2005, begyndte han i Silvan.

Det er ikke givet, at når en ældre forsvinder, så kommer der en ung ind i samme funktion

»Jeg var slet ikke klar til at stoppe«, siger Niels Isaksson, der oprindeligt er uddannet isenkræmmer i 1962.

»Jeg kontaktede Silvan, allerede inden jeg holdt op i politiet. Jeg syntes, at det kunne være sjovt at vende tilbage til mit gamle fag«, siger Niels Isaksson, der fortæller, at hans 66-årige kone også stadig arbejder. Den pensionerede politimand var otte år på fuld tid, men i år er arbejdstiden skåret ned til torsdag og fredag.»Det er nogle lange dage, som slutter 19,30. Det passer mig fint, men kan være svært for børnefamilierne. Af og til ringer de efter mig andre dage«, siger Niels Isaksson. Så er der bud efter Niels Isaksson. En kunde har behov for hjælp.

»Der er en god service her i butikken, så jeg kører gerne herover, selv om jeg bor i Farum«, siger 67-årige Arne Pedersen, efter at han har fået råd og vejledning.
Hele aldersskalaen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmarks Statistiks seneste tal viser, at arbejdsløsheden falder, men blandt unge under 30 år slår den rekord. »Jeg er da blevet spurgt af en enkelt kunde, om jeg ikke burde vige pladsen for en yngre medarbejder. Selvfølgelig tænker jeg over det. Jeg har det da også sådan, at hvis ledelsen en dag kommer og siger: Niels, du er blevet for gammel, så holder jeg op«, siger Niels Isaksson. »Vi tager også elever ind, så vi dækker hele aldersskalaen. Det vil være forkert at smide erfaringen på gaden«, siger varehuschef Benny Andersen. I Ældre Sagen kalder de det en nærliggende tanke at lade unge tage ældres job.

LÆS OGSÅ »Men vi hælder til analyser fra OECD, som viser, at ældre ikke fortrænger de unge. De unge søger for eksempel mod andre brancher end ældre. Det er ikke givet, at når en ældre forsvinder, så kommer der en ung ind i samme funktion. Der er også en arbejdsdeling, så de ældste appellerer til ældre kunder«, siger cheføkonom Peter Halkjær, Ældre Sagen. Nyrup-regeringens efterlønsreform fra 1998 gjorde det dyrere for mange at gå på efterløn som 60-årig, fordi efterlønnen blev modregnet i pensionsordninger.Omvendt er der en skattefri præmie til dem, som fortsætter i job. »Kombinationen af økonomisk pisk og gulerod har gjort det mere attraktivt at fortsætte med at arbejde«, siger Jan V. Hansen.

I 2009 var der ifølge Danmarks Statistik cirka 83.500 over 65 år i job, men i 2012 var tallet næsten 104.000.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden