Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ægtefæller er usikre på pensioner

Ægtepar risikerer at komme i klemme, fordi de ikke kender hinandens pensionsforhold.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år bliver knap 30.000 danskere gift og bliver dermed åndeligt, juridisk og økonomisk forbundne med hinanden.

Men hver tredje af dem aner ikke, om deres ægtefælle indbetaler til en pensionsordning. Det viser en ny undersøgelse, som Opeepl har foretaget på vegne af Forsikring & Pension.

Samtidig er lige knap halvdelen usikre på, om der overhovedet er dækning, hvis den bedre halvdel skulle blive ramt af sygdom eller død, og fire ud af ti kender ikke til det eventuelle beløbs størrelse. Og det kan have store konsekvenser for den efterladte, lyder det fra forsikrings- og pensionsselskabernes brancheorganisation.

Har man overhovedet råd til at sidde i sit hus, hvis den anden falderfra og ikke har sikret ægtefællen godt nok ved sin død?

»Det kan for eksempel betyde, at den ene ægtefælle bliver tvunget til at sælge huset, hvis den anden dør. For har man overhovedet råd til at sidde i sit hus, hvis den anden falder fra og ikke har sikret ægtefællen godt nok ved sin død?«, siger Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension, og tilføjer:

»Det ville chokere mange, at de ved så lidt, hvis de var klar over, hvilke konsekvenser det kan have«.

Skilsmissen kan give problemer

Formanden for Danske Familieadvokater, Lone Brandenborg, nikker genkendende til undersøgelsens resultater. Hendes erfaring er, at folk i det hele taget ved for lidt om deres pensioner.

»Det er noget, vi ser meget ofte. Ægtefæller giver udtryk for, at de ikke kender den anden ægtefælles pensioner særligt dybdegående. De ved måske, at der er pensioner, men ikke hvilken type. Mange er endda også i tvivl om, hvilken type pension, de selv har«, siger Lone Brandenborg.

Undersøgelsen kommer som led i en temauge, Finansbranchen har døbt ’Tid til Penge’, hvor de vil lære danskerne om privatøkonomi. Her deltager organisationer som Finansrådet, Forbrugerrådet TÆNK, LO og Skat, og der afholdes gratis arrangementer i store dele af landet.

Baggrunden for temaugen er, at flere undersøgelser peger på, at alt for få danskere sætter sig godt nok ind i deres egne økonomiske forhold.

Svært at overskue ved skilsmisse

Den manglende viden kan i særdeleshed blive problematisk, hvis parret skal skilles. Det kan nemlig være svært at overskue, hvordan pensionen kan fordeles. For i dag har man mulighed for at dele sin rate- og kapitalpension, men man kan ikke aftale at dele sine livrenter.

»Den helt store udfordring er, at der i 2007 kom en ny lov, som sagde, at ægtefællerne modtager egne ’rimelige pensioner’. Det betyder som udgangspunkt, at det, man sparer op via sit arbejde, ikke kan deles med den anden. Men det, man sparer op ekstra, kan deles. Mange ved det ikke, og det skaber store problemer for dem, der gerne vil dele«, siger Lone Brandenborg.

De ’rimelige pensioner’ er den arbejdsmarkedspension, som svarer til det beløb, andre mennesker i samme faggruppe indbetaler. Hvis man indbetaler mere end det, vil det overskydende beløb i princippet kunne deles mellem parterne.

Til de godt to millioner gifte mennesker i Danmark er rådet fra Forsikring & Pension meget enkelt: Kig hinanden i kortene, og få styr på hinandens og fælles pensionsforhold.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden