0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skamfulde unge skjuler gældsproblemer

Alt for mange unge får plads i RKI's register over dårlige betalere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MADS NISSEN
Foto: MADS NISSEN

Gældsproblemer. I dag hjælper 33-årige Klaus Meier Olsen unge med at få styr på den håbløse gæld - i ungdomsårene var han selv hele turen igennem, overtrak dankortet, optog dyre forbrugslån og var tæt på at miste sin andelsbolig. Til sidst måtte han bede om hjælp fra sine far, der arbejdede i Skat. Det var for pinligt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er både skamfuldt og taberagtigt for mange unge at miste herredømmet over privatøkonomien. Derfor venter de unge alt for længe med at søge hjælp. Og så kan det være for sent.

Meldingen kommer Danske Studerendes Fællesråd DSF, der i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og Økonomer Uden Grænser i snart to år har hjulpet mere end 500 gældstyngede unge danskere med privatøkonomisk rådgivning i projekt Styr Din Gæld.

Alarm: For mange unge i RKI

»Det er utrolig nemt at optage hurtige og dyre lån over den mobiltelefon, som de fleste unge har i lommen. Problemet er, at man får udbetalt de her lån uden overhovedet at snakke med nogen om det. Der er ikke en bankrådgiver, der siger; ved du hvad min ven, det har du slet ikke råd til, og forældrene får heller ikke noget at vide om, hvad der foregår«, siger projektleder Klaus Meier Olsen fra Danske Studerendes Fællesråd.

»Dermed kan de unge helt på egen hånd begive sig ud på den tynde is, og det er der rigtig mange, der gør. Når det så begynder at gå galt, er der desværre alt for mange, der holder det for sig selv«, siger han.

Alt for mange unge er så dybt forgældede at de får plads i RKI’s register over dårlige betalere, inden de for alvor har taget fat på arbejdslivet. I 24 kommuner er mere end hver tiende unge mellem 18 og 30 i dag registreret i RKI’s register over dårlige betalere.

Det er bundlinjen i en ny og omfattende kortlægning af de dårligere betaleres danmarkskort 2014, udarbejdet af kreditoplysningsbureauet Experian, der står bag RKI-registeret.

Og statistikken kommer ikke bag på Klaus Meier Olsen.

Især hurtige lån med kort løbetid, typisk en til to måneder, tiltaler mange unge. Men det er også her, det kan gå rigtig galt, hvis ikke afdragene bliver betalt til tiden. For så går renten amok, og så vokser gælden med raketfart.

Forældrene må mere på banen

»Faktisk synes de unge, det er ekstremt pinligt og stigmatiserende at skylde penge – det placerer dem i samme kategori som de 'tabere', der optræder i TV-programmet Luksusfælden. Så mange unge prøver at skjule sandheden og klare det selv uden at involvere venner og forældre. Det betyder så desværre også, at de ofte kommer et helt år for sent til os med deres problemer, eller at de slet ikke kommer«, siger Klaus Meier Olsen.

Også RKI oplever, at de unge er bange for at fortælle forældre og venner om deres gældsproblemer.

Alligevel er der brug for, at forældrene kommer meget mere på banen, mener Frank Papsø, nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian:

»Det kan godt være, de