0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enmandshær fra Brøndby Strand går i kødet på realkreditten

Økonomen Kim Paulsen blæser til angreb på stigende bidrag til boliglån. BRF Kredit afviser kritikken.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Bullough (privatfoto)
Foto: Per Bullough (privatfoto)

Boligejer. Kim Paulsen fra Brøndby Strand har søgt om fri proces for at føre retssag mod BRF Kredit.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For mange boligejere er det blevet ved højrøstet brok i venners lag. Men ikke i den gule murstensvilla i Brøndby Strand, hvor Kim Paulsen er endt med et større slagsmål mod et af landets største realkreditinstitutter.

»Jeg har nok lidt mere kant end de fleste. Og jeg synes, at tiden er inde til et opgør med realkreditinstitutternes grådighed«, siger 61-årige Kim Paulsen.

I lighed med over en million andre boligejere i Danmark har Kim Paulsen gennem de seneste år oplevet, hvordan hans boliglån er blevet dyrere, fordi realkreditinstituttet har skruet op for prisen ved at forhøje den såkaldte bidragssats.

Da han i 2007 optog et realkreditlån, lød det årlige bidrag på knap 13.000 kroner. Nu betaler han årligt næsten 35.000 kroner, viser hans egne beregninger. En stigning på næsten 170 procent. Derfor har han nu sendt en stævning til Civilstyrelsen for at bede om fri proces til en retssag mod BRF Kredit, hvor han har været kunde siden 1992.

Forud er gået et længere forløb, der tog fart, da han faldt over en særlig bog.

Inspireret af bog om finanskrisen

Det var under en sommerferie i Spanien for snart to år siden, at Kim Paulsen købte bogen ’Hay vida después de la crisis’ (Der er et liv efter krisen), hvor den spanske økonom José Carlos Díez forholder sig kritisk til finanskrisen.

»Den her bog inspirerede mig helt vildt meget. Jeg blev indigneret«, siger Kim Paulsen, der har arbejdet med kreditrisici helt tilbage fra kartoffelkuren i 1986.

Med sin uddannelse og erfaring som økonom i baghånden kastede Kim Paulsen sig over Rangvid-rapporten og andet materiale om finanskrisen i Danmark.

Netop som han var godt i gang med at studere realkreditinstitutternes ansvar for krisen, modtog han i september et brev fra BRF Kredit, der endnu engang ville hæve bidraget på hans eget boliglån.

»Jeg kontaktede BRF Kredit for at få en forklaring. Hvis min mekaniker pludselig kræver en markant højere pris, så spørger jeg jo også til, hvad det skyldes«, siger Kim Paulsen.

Kontakt med kundeservice resulterede ikke i nogen brugbar forklaring for Kim Paulsen. Til sidst tabte han tålmodigheden og bad om at blive stillet igennem til en chef. Men han fik ingen forklaring, fortæller han. Blot besked om, at alternativet til ikke at betale var inkasso, fogedretten og i yderste konsekvens tvangsauktion.

Flere klager til ankenævn

Omtrent samtidig opdagede Kim Paulsen, at de seneste år har budt på et stigende antal klager over netop bidragssatser til Realkreditankenævnet. Her modtog man i 2011 9 klager i kategorien ’takster’. Året efter var tallet oppe på 38. Og seneste tal fra 2013 lyder på 59 klager.