0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Du bliver snydt, hvis du betaler mere end 4,5 procent på dit andelslån

Mange andelsboligejere snyder de sig selv for besparelse på mange tusinde kroner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

luft. Gro Kückelhahn har forhandlet sig til en markant lavere rente på sin andelsbolig, og det giver hende og manden råd til at spare op til et nyt kolonihavehus.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens der det seneste år er konverteret boliglån for milliarder, og flere hundrede tusinde boligejere dermed har reduceret deres månedlige ydelse markant, er lavrentemiljøet kun i begrænset omfang slået igennem for ejerne af andelsboliger.

Renten skal jo afspejle den risiko, der er ved lånet. Men på store dele af andelsboligmarkedet er risikoen jo næsten forsvundet, i og med at andelsboligerne nærmest sælger sig selv

Her er renter på 5, 6 og 7 procent helt almindelige. Til trods for, at de fleste banker tilbyder betydeligt billigere lån, er der langt fra frit valg på hylderne for andelsboligejerne. Ofte er de billige lån betinget af, at hele boligejerens økonomi samles i banken, at boligen har en bestemt størrelse, eller at det kun er en mindre del af andelsbevisets værdi, der er belånt, viser en rundringning til landets største banker foretaget af Politiken.

Store besparelser at hente

»Renten på andelsboliglån er faldet de seneste år, men slet ikke lige så meget som renten på realkreditlån. Der er stadig mange andelsboligejere, der betaler en rente på 5, 6 eller 7 procent på deres lån, og det er simpelthen for meget. Renten bør ligge på omkring 4 procent eller lavere«, siger John Norden, direktør i Mybanker, der overvåger og analyserer bankernes renter og gebyrer og hjælper kunderne med at finde de billigste lån.

Der har de seneste år været mere end 3.000 andelsboligejere igennem systemet hos Mybanker. De kommer med en gennemsnitlig rente på deres andelsboliglån på 5,9 procent og går derfra med en gennemsnitlig rente på 3,7 procent.

»Det viser jo, at der er alt for mange, der betaler for meget for deres andelsboliglån. Og en rentenedsættelse på 2,2 procent i gennemsnit er altså noget, der kan mærkes, hvis bare lånet har en vis størrelse«, siger John Norden.

Eksorbitant rente

Curt Liliegreen, der er sekretariatschef på Boligøkonomisk Videncenter, der følger udviklingen på både ejer- og andelsboligmarkedet tæt, har også svært ved at forstå, hvad argumentationen for en gennemsnitlig rente oppe i nærheden af 6 procent er.

»Det er eksorbitant. Man må spørge sig selv, hvad der berettiger så høj en rente. Med en inflation på 0,5 procent, er det umiddelbart svært at forstå«, siger han og peger på, at renten med det aktuelle renteniveau bør ligge et sted midt imellem de 2,5 procent, renten på et 30-årigt realkreditlån og de knap 6 procent, som mange andelsboligejere i da betaler.

»Renten skal jo afspejle den risiko, der er ved lånet. Men på store dele af andelsboligmarkedet er risikoen jo næsten forsvundet, i og med at andelsboligerne nærmest sælger sig selv«.