Illustration: Jens Mørch

Illustration: Jens Mørch

Privatøkonomi

Ida tabte 300.000 kroner på et lån, hun ikke troede, hun havde

Hun troede, hun havde styr på sit boliglån, men så eksploderede gælden.

Privatøkonomi

»Der sidder man og ser det ene forbrugerprogram efter det andet på TV og tænker; godt jeg ikke har de der farlige lån. Og så viser det sig, at det er lige det, man har«.

35-årige Ida Nordendorf Knudsen er egentlig mest irriteret på sig selv. For hun var selv med nede i banken, da hun og ægtemanden tilbage i 2008 besluttede sig for at omlægge lånene i huset i Odense.

»Jo, jeg synes faktisk, at jeg fik stillet alle de kritiske spørgsmål, men til trods for at man har en god læreruddannelse, så kan man altså ende med at optage et lån, som man ikke forstår og ikke har gennemskuet«, siger hun.

Man tænker alligevel: Hvordan pokker kunne det lade sig gøre, hvor blind kan man være; jeg har da aldrig hørt noget om noget inkonvertibelt, aldrig..

Til trods for de kritiske spørgsmål var det et såkaldt inkonvertibelt boliglån, Ida Knudsen og hendes mand fik med hjem fra banken. At det kan være en farlig lånetype, fandt hun først ud af fire år senere, da hendes mand blev syg og døde.

»Så var det jo mig, der overtog alle forpligtelserne også boliglånet, og her blev jeg noget chokeret, da jeg kunne se, at lånets hovedstol var langt større, end jeg havde troet. Meningen var jo, at jeg skulle tjene lidt på at sælge vores hus. Men det viser sig, at vi har taget et såkaldt inkonvertibelt lån, og det forstår jeg bare ingenting af« siger hun.

Hvordan pokker kunne det ske

Med et inkonvertibelt lån riskerer du at skulle betale en heftig overpris, når du vil indfrie lånet. For i modsætning til fastforrentede lån følger gælden med op, når kursen stiger.

På den konto tabte Ida Nordendorf Knudsen langt over 300.000 kroner på huset i Odense. »Det, der irriterer mig grænseløst et bare grundlæggende, at man kan blive taget så grundigt ved næsen, selv om man er rimeligt veluddannet«.

»Man har jo hør fra så mange sider, at man skal passe på, når man taler med de der banker. Og heldigvis efterlod min mand også et firma, så jeg var i stand til at betale denne her store gæld, men der må være så mange andre derude, der bliver fanget i det her net«, siger Ida Nordendorf Knudsen og tilføjer efter en kort tænkepause

»Det kan bedst beskrives som en magtesløshed, man kommer til at stå i. For man kan udmærket godt se, at man har skrevet under på papirerne, og man ved godt, at der ikke er nogen vej tilbage. Men man tænker alligevel: Hvordan pokker kunne det lade sig gøre, hvor blind kan man være; jeg har da aldrig hørt noget om noget inkonvertibelt, aldrig..«

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Klejsgaard, Michael Olsen, Privatøkonomi eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden