Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Hurtigpenge. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil indføre en tænk dig om-klausul, som vil betyde, at penge lånt som kviklån, først kan hæves efter 48 timer. Arkivfoto.
Foto: Joachim Adrian

Hurtigpenge. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil indføre en tænk dig om-klausul, som vil betyde, at penge lånt som kviklån, først kan hæves efter 48 timer. Arkivfoto.

Privatøkonomi

Indgreb: Minister klar til at indføre tænk dig om-klausul på kviklån

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil tvinge forbrugerne til at tænke sig om i 48 timer, før de bruger dyre kviklån.

Privatøkonomi

Det er næppe nogen tilfældighed, at Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden kalder til konference om alvorstunge gældsproblemer denne fredag i kongrescenteret Kosmopol i det indre København.

Mens deltagerne bliver forelagt resultaterne i en ny og dyster undersøgelse af unge danskeres voksende gældsproblemer, går Danmark shopamok uden for vinduerne, hvor der er dømt black friday. Her skyder butikker og stormagasiner julesalget i gang med særligt store rabatter i et forbrugsshow, der ventes at få dankortomsætningen til at sætte nye rekorder.

LÆS MERE

For mange unge vil det være kviklån, der finansierer festen. De hurtige lån kan hentes hjem på få minutter over mobiltelefonen. Så står der igen et par tusind klar til brug på kontoen. Men flere analyser har vist, at det er impulsive og uovervejede handlinger, der får unge til at hente kviklån hjem på mobilen.

Derfor bliver kviklån ofte starten på en økonomiske glidebane for mange unge danskere, der har svært ved at styre gælden, mener både Forbrugerrådet Tænk og Danske Studerendes Fællesråd, der længe har været bekymrede over det boomende marked for kviklån.

Der er behov for, at vi fra politisk hold ser på, om forbruger-beskyttelsen på området er god nok

Ehvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) deler bekymringen. Derfor vil han vil forsøge at samle et politisk flertal for en tænk dig om-klausul, der giver kviklånkunderne 48 timers betænkningstid, inden de kan hævet det hurtige lån.

»Udviklingen af markedet for kviklån er bekymrende. Markedet har været i en voldsom vækst de seneste par år. Det er alvorligt, fordi lånene er meget dyre, og mange af dem – omkring 20 pct. – ender hos inkasso«, siger ministeren i en skriftlig kommentar til Politiken:

»Jeg mener, at der er behov for, at vi fra politisk hold ser på, om forbrugerbeskyttelsen på området er god nok. En løsning kan være at indføre en betænkningsperiode på eksempelvis 48 timer, så der går noget tid, fra forbrugeren anmoder om lånet, til det udbetales. Det vil give forbrugeren tid til at overveje, om lånet nu også er en god idé, eller om der er alternative løsninger. Det vil kræve en lovændring, som jeg vil arbejde for bliver fremsat i dette folketingsår«, siger Troels Lund Poulsen.

Så sent som i maj anbefalede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen netop 48 timers betænkningstid på de populære kviklån, der besnærer mange forbrugere »uden at de først har overvejet deres behov, eller om der findes billigere alternativer«, som styrelsen udtrykte det.

I 2010 blev der oprettet omkring 20.000 kviklån for et samlet udlånsbeløb på 37 mio. kr. I 2014 vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at antallet er steget til omkring 160.000 med et samlet udlånsbeløb på cirka 430 mio. kr.

Kviklånsdirektør: Fordummende

Står det til Forbrugerrådet Tænk, bør ministeren også overveje at få sat et effektivt loft over prisen på kviklån i Dammark. Det er også holdningen i Danske Studerendes Fællesråd:

Det svarer til, at du går ned i Brugsen og vil betale med dit dankort, men det kan du så ikke få lov til

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For mange unge starter den økonomiske glidebane tit med et lille kviklån på et par tusind, derefter et mere og pludselig har man mistet overblikket. Og det går jo helt smertefrit, lige til du bliver registreret i RKI. Så stopper festen. Og det er ikke rationelle beslutninger, folk træffer, når de tager et hurtigt lån. Det sker impulsivt, uovervejet, og derfor kan jeg godt forestille mig, at det kan hjælpe, hvis man bliver tvunget til at tænke sig om en ekstra gang, inden man hæver pengene«, siger Klaus Meier Olsen, leder af projekt ’Styr din gæld’, der rådgiver og underviser tusindvis af gældsramte unge i et samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.

I kviklånsfirmaet Vivus er direktør Jens Ole Klitgaard ikke begejstret over udsigten til en tænk dig om-klausul.

»Det svarer til, at du går ned i Brugsen og vil betale med dit dankort, men det kan du så ikke få lov til. Du må først betale om 48 timer. Hvad vil forretningen synes om det? Det vil den da synes er åndssvagt«.

»Altså man kan jo godt sidde og antage, at folk er dumme. I så fald giver det mening at indføre den slags regler. Men jeg mener ikke, at folk er dumme. Jeg mener heller ikke, at vores kunder er dummere end andre. Jeg mener, det er helt normale danskere. Derfor synes jeg, det er fordummende at regulere deres adfærd på denne måde«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce