Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Myndig. Når man fylder 18, er der adgang til kassekreditter, afbetalingsordninger og hurtige forbrugslån. Det sender mange unge ud i store gældsproblemer. Manipuleret foto. Illustration: Per Bergsbo

Myndig. Når man fylder 18, er der adgang til kassekreditter, afbetalingsordninger og hurtige forbrugslån. Det sender mange unge ud i store gældsproblemer. Manipuleret foto. Illustration: Per Bergsbo

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rekordmange unge havner i gældsfælden

Hver 7. mellem 18 og 30 år har gældsproblemer, viser den mest omfattende undersøgelse nogensinde. Især kviklån knækker de unges økonomi. Minister vil hjælpe forbrugerne.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To brudte kæresteforhold slog bunden ud af budgettet og fik 27-årige Mette til at lappe hullerne med dyre kviklån: »Så gik det bare i ring i to år, hver eneste måned gik jeg bare derind på nettet og lånte«.

25-årige Jesper tog også for sig af de hurtige lån; han ville bare trykke den af, feste og nyde livet. Det sluttede brat, da han blev registreret som dårlig betaler i RKI: »Man glemmer lidt at tænke over konsekvensen, og så er man bare ung og dum«.

Både Mette og Jesper står stadig i gæld til halsen. Og de er ikke alene.

De optræder begge i en omfattende rapport fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, som viser, at 13,4 procent af alle unge mellem 18 og 30 år – eller omkring hver 7. – er plaget af gældsproblemer og har svært ved at få betalt huslejen, elregningen eller andre nødvendige udgifter.

LÆS OGSÅ

Det svarer til, at mellem 112.000 og 140.000 unge i dag har gældsproblemer, og dermed er problemet langt større end hidtil antaget, fastslår Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Phillip: »I løbet af de sidste 20 år er de unges gældsproblemer stort set vokset uafbrudt. Det er nu 54.000 unge, der er registreret i RKI, og dertil kommer en endnu større gruppe af unge, som vi først nu har spottet, og som er karakteriseret ved, at de gentagne gange har haft svært ved at betale deres basale regninger. Vi har aldrig haft en generation med så mange nemme muligheder for at låne penge. Derfor er det her blevet et samfundsproblem«.

I løbet af de sidste 20 år er de unges gældsproblemer vokset uafbrudt

Når man fylder 18, er der adgang til kassekreditter, afbetalingsordninger og hurtige forbrugslån, og ingen træder på bremsen og og sætter spørgsmålstegn ved fornuften i nye kreditaftaler. Tværtimod bliver de unge konstant opfordret til at forkæle sig selv med kviklån via tv- og netreklamer, fastslår undersøgelsen.

Det genkender man hos Danske Studerendes Fællesråd, siger Klaus Meier Olsen, der er leder af projekt ’Styr din gæld’ og rådgiver tusindvis af unge:

»De unge bliver udsat for så mange flere fristelser, at de skal udøve selvkontrol hver eneste dag, hele tiden. Hvis du kører med S-toget i 20 minutter, kommer der reklamer for 3-4 kviklånsfirmaer på de små skærme. Og budskabet er hver gang det samme: De unge skal forkæle sig selv, og med et par klik på mobiltelefonen står pengene på din konto, inden du når Vesterport Station«.

Gældsproblemer: Hånd i hånd med helbredsproblemer

Når de unge først har mistet kontrollen over gælden, hænger de fast i en privatøkonomis sump i årevis. Mange forsøger selv at klare krisen, ofte i skam og i diskret afstand af familie og venner. Undersøgelsen viser, at 63 procent af de gældsramte unge har undladt at gå til tandlægen inden for det seneste år på grund af dårlig økonomi.

Vi ved, at gældsproblemer påvirker de unge helt ned til, om de får noget ordentligt at spise

Med undersøgelsen står det klart, at gældsproblemer går hånd i hånd med helbredsmæssige problemer, siger direktør i TrygFonden Gurli Martinussen:

»Vi ved, at gældsproblemer påvirker de unge helt ned til, om de får noget ordentligt at spise, og om de sover godt om natten. Og generelt viser vores analyse, at unge med gældsproblemer har en betydelig lavere tilfredshed med livet«.

LÆS OGSÅ

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) deler bekymringen over det boomende marked for kviklån og vil nu arbejde for en tænk dig om-klausul, der giver forbrugerne mulighed for at overveje lånet i to døgn, inden det udbetales:

»Det vil give forbrugeren tid til at overveje, om lånet nu også er en god idé, eller om der er alternative løsninger. Det vil kræve en lovændring, som jeg vil arbejde for bliver fremsat i dette folketingsår« siger Troels Lund Poulsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden