Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dobbeltmoral. Det er hyklerisk når man vil frede de store banker, men lægge restriktioner på de små kviklånsfirmaer mener direktør Jens-Ole Kyhl Klitgaard.
Foto: JENS DRESLING

Dobbeltmoral. Det er hyklerisk når man vil frede de store banker, men lægge restriktioner på de små kviklånsfirmaer mener direktør Jens-Ole Kyhl Klitgaard.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktør slår igen: Vores lån er ikke farlige

Kviklånsfirmaet Vivus' direktør slår igen efter ny kritik - og udsigten til et lovindgreb.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han køber simpelthen ikke præmissen:

At hurtige kviklån på mobilen leder unge i fordærv og baner vejen for en mangeårig tilværelse i bundløs gæld. Faktisk er Jens-Ole Kyhl Klitgaard dødtræt af at være den, de andre ikke vil lege med i en finansverden, hvor storbanker nærmeste per automatik er troværdige og stuerene, mens kviklånsfirmaer som hans får plads i den beskidte sidegade.

»Jo, man skal tænke sig om, når man låner penge, men det er da et vilkår, uanset hvor og hvordan du låner dem, og der må man bare sige, at hvis man virkelig går og tror, at bankerne altid er billige, fordi renterne er lave, så tangerer det naivitet«, siger Klitgaard, der er øverste chef for de danske aktiviteter i det letlandske kviklånsfirma Vivus.dk, der på få år har placeret sig blandt de store udbydere i det omdiskuterede og boomende danske marked for små korte kviklån.

Som omtalt i Politiken fredag fremlægger Forbrugerrådet og TrygFonden i dag den hidtil mest omfattende undersøgelse af unge danskeres gældsproblemer; en undersøgelse, der blandt andet påviser, at de unge er mere gældsramte end hidtil antaget, og at det i høj grad er de nemt tilgængelig kviklån, der er første skridt på de unges vej ud i sumpen.

Blandt andet på den baggrund er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) nu på vej med et lovindgreb, der tvinger forbrugerne til at tænke sig om i 48 timer – 2 døgn – inden de kan få udbetalt et kviklån.

På den måde håber ministeren, at både unge og gamle vil tænke sig om en ekstra gang, inden de overgiver sig til de bekostelige forbrugslån.

Men det lugter af hykleri og dobbeltmoral, når man klapjagter de små kviklånsfirmaer og freder de store banker, mener Jens-Ole Kyhl Klitgaard: »Når det er banker, der låner penge ud, er de ansvarlige, mens alle vi andre er uansvarlige. Vi bliver kategoriseret som dem, der prøver at proppe brutale lån ned i halsen på kunderne. Sådan ser jeg så ikke på det. For mig at se er bankerne langsomme og gammeldags, og ser man godt efter, er nogle af deres lån også hundedyre«.

»Umiddelbart kan det se så rigtigt og fornuftigt ud det hele, når man ser på bankernes lave åop (årlige omkostninger i procent, red.), men de er verdensmestre i hele tiden at opkræve nye kreative gebyrer, mens lånet løber. Alligevel er de mediernes og Forbrugerrådets kæledægger, de får god omtale«, siger direktøren.

Vi bliver kategoriseret som dem, der prøver at proppe brutale lån ned i halsen på kunderne. Sådan ser jeg så ikke på det. For mig at se er bankerne langsomme og gammeldags, og ser man godt efter, er nogle af deres lån også hundedyre

Men det gør vel ikke dine lån mindre dyre, mindre farlige eller mindre umoralske?

»Jeg synes ikke, vi sælger dyre lån. Og nej, jeg synes ikke vi lægger gældsfælder ud for de unge, eller for den sags skyld de gamle. Nej, jeg synes ikke, vi er umoralske eller kyniske, nej«.

»Vi låner små beløb ud i korte perioder, og det mener jeg faktisk ikke er farligt. Men man skal selvfølgelig vide, at vores produkt er bedst, hvis man kan betale pengene tilbage efter 15, 20 eller 30 dage, det er sådan, de er designet. Det er emergency-lån, og det er det, vi kommunikerer til kunderne. Vil man låne i længere tid, er der produkter, der er bedre, og sådan er det«. Vil du eksempelvis låne 5.000 kroner i en måned hos Vivus koster det 950 kroner. Misligholder du lånet – og altså ikke kan betale, koster det 154 kroner ekstra per måned.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så bliver det jo hurtigt et dyrt lån?

»Nej, for vi har en stor afdeling, der tilbyder afdragsordninger, og det koster ikke ret meget«, siger direktøren og tilføjer: »Jeg mener stadig ikke, det er dyrt, når man tager i betragtning, at kunden bliver kreditvurderet med det samme, får pengene udbetalt med det samme, får besked, fem dage inden lånet skal betales, også på selve betalingsdagen, og bliver kontaktet 20 gange, hvis der ikke betales.

Så dine lån er ikke farlige overhovedet?

»Nej, det synes jeg bestemt ikke, og vi tilbyder slet ikke lån til 18-19-årige. Man skal være mindst 20 år, før det kan lade sig gøre. Vi har ingen interesse i at låne ud til folk, der ikke kan betale, og vi kunne aldrig drømme om at sige til kunderne, at de får et bedre liv, fordi de låner nogle penge af os. De låner penge, fordi de har brug for det«, siger Jens-Ole Kyhl Klitgaard.

I 2010 blev der oprettet omkring 20.000 kviklån for et samlet udlånsbeløb på 37 millioner kroner, sidste år nåede antallet af kviklån op på 160.000 med et samlet udlån på 430 millioner kroner. Til sammenligning udgør bankernes udlånte forbrugerkreditter ifølge Vivus-direktøren mere end 130 milliarder kroner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden