Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

fornuftigt. Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder sender deres boliglån i udbud, og de kvinder, der gør, kan stort set hver gang glæde sig over en større økonomisk gevinst end mændene.
Foto: Peter Klint (arkiv)

fornuftigt. Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder sender deres boliglån i udbud, og de kvinder, der gør, kan stort set hver gang glæde sig over en større økonomisk gevinst end mændene.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder betaler mere for lån end mænd

Lysten til at genforhandle renter og lånevilkår sidder tilsyneladende dybt i de mandlige gener.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du en haj til at tjekke, om du har den bedste rente på dine lån, så er du formentlig en mand.

Er du temmelig ligeglad, er du formentlig en kvinde.

En noget firkantet og, ville nogle måske påstå, diskriminerende udlægning af kønnenes privatøkonomiske sans eller mangel på samme.

Men den er god nok. I hvert fald hvis man skal tro en ny og omfattende analyse af mænd og kvinders lyst til at sende deres private lån i udbud blandt pengeinstitutterne – i forsøget på at få sænket renten og dermed prisen på lånet til bilen, boligen eller udlandsrejsen.

Gratis banktjek

Bag undersøgelsen står låneportalen Mybanker, der med stor succes tilbyder alle forbrugere et gratis banktjek, hvor eksisterende banklån bliver sammenlignet med lånevilkårene i tre andre konkurrerende pengeinstitutter.

Når kvinderne ikke udfordrer bankerne, så bliver de snydt; det viser tallene meget tydeligt. Kvinderne mister nemt en tusse om måneden«

Det er dette banktjek, der ligger til grund for den nye undersøgelse, der er baseret på 6.000 enlige mænd og kvinders låneadfærd.

Og forskellene er til at få øje på.

Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder sender deres boliglån i udbud. Og de kvinder, der rent faktisk får tjekket deres lån, kan stort set hver eneste gang glæde sig over en større økonomisk gevinst end mændene, fordi deres lån i forvejen var dyrere end mændenes.

»Man kan sige det meget enkel: Når kvinderne ikke udfordrer bankerne, så bliver de snydt; det viser tallene meget tydeligt. Kvinderne mister nemt en tusse om måneden«, siger Mybankers direktør, John Norden.

Målt over en femårsperiode sparer kvinderne i gennemsnit 38.000 kroner på at skifte de gamle lån ud med nye, mens mændene får en gevinst på knap 33.000 kroner. Og forskellen er markant, uanset hvilken type lån der er tale om, viser undersøgelsen.

»Hvorfor er det så sådan, vil du spørge, jamen, jeg tror simpelthen ikke, det passer kvinder særlig godt at gå ned banken og slå i bordet og bede om en forhandling. Det kan de ikke lide. Kvinderne har nok en større tiltro til, at de får en god behandling. Jeg får faktisk nogle gange lidt indtrykket af, at nogle kvinder synes, det er lidt synd for banken eller for bankrådgiveren, hvis man presser dem, men dertil er jo bare at sige, at det kun er synd for kvinderne selv, for det koster dem dyrt«, siger John Norden.

Forskellen på mænd og kvinders lyst til at udfordre deres banker går igen i flere af Mybankers undersøgelser. Hvad angår ugifte samboende par under 30 år, er det eksempelvis 66 procent af alle forespørgsler om et banktjek, der kommer fra mænd. For ugifte samboende par over 30 år er det 75 procent.

Kvinder vælger oftere bankkonto til minimal rente

En gallupundersøgelse, som Nordea fik gennemført i hele Norden sidste år, viser, at der er flere forskelle på mænds og kvinders omgang med penge.

Mænd investerer således oftere i aktier og investeringsforeninger, mens kvinder i højere grad end mænd placerer opsparingen på en bankkonto. Her er renten i øjeblikket et stort rundt nul, så selv om inflationen er lav, bliver pengene reelt mindre værd.

Men uanset køn kan man få brug for et godt råd eller to, når det handler om privatøkonomi. Her viser gallupundersøgelsen, at godt halvdelen af kvinderne rådfører sig med deres ægtefælle, mens det kun er tilfældet for hver tredje mand.

Forbrugerrådet Tænk gennemførte i juli 2015 en større undersøgelse af forbrugernes finansielle forståelse af udlånsprodukter. Den viser tydeligt, at både mænd og kvinder har store problemer med at forstå låneaftaler, især når det gælder aftalernes detaljer.

»Der er en tendens til, at mænd overvurderer deres evne til at gennemskue et lån, men når det er sagt, så er der altså også lidt flere mænd end kvinder, der svarer rigtigt, når vi spørger mere direkte ind til lån og lånevilkår,« siger Lars Baadsgaard, testøkonom med ansvar for finansielle test i Forbrugerrådet Tænk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden