Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Illustration: Aslak Elias Kelkka

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vrøvl eller sandhed? Nogle kvinder er bare privatøkonomiske analfabeter

Mybanker-direktør står bag postulatet, der gør kvindelig forbrugerøkonom irriteret.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er forskel på, hvor meget mænd og kvinder gider kæmpe med banken for at få billigere lån. Stor forskel.

Det viser en undersøgelse, som låneportalen Mybanker står bag. Portalen, der tilbyder gratis banktjek, har undersøgt 6.000 mænds og kvinders låneadfærd, og det viser, at næsten dobbelt så mange mænd som kvinder sender deres boliglån i udbud. Og de kvinder, der gør, kan stort set hver eneste gang glæde sig over en større økonomisk gevinst end mændene.

LÆS ARTIKLEN

John Norden, direktør i Mybanker, undrer sig:

»Det kan jo undre lidt, at man kan diskutere ligeret, hvor kvinderne skal have lige så mange bestyrelsesposter som mændene og samme løn for samme arbejde – når vi så kan se, at så mange kvinder selv kunne gøre noget ved uligheden ved at forhandle renten på deres private lån. Altså pointen er jo, at her kan kvinderne selv gøre noget ved deres situation, her behøver de ikke vente på verden«, siger John Norden.

»Det er jo derfor, jeg lidt provokerende har været ude at sige, at nogle kvinder er privatøkonomiske analfabeter«, siger John Norden.

Kommentaren irriterer kvindelig forbrugerøkonom

Men så enkelt er det ikke, mener Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea og forfatter til bogen ’Plus på kontoen’. Nok betaler mange kvinder en højere rente end mændene, men det er ikke, fordi de er analfabeter.

Det er noget vrøvl, og jeg bliver irriteret, når jeg hører sådan en kommentar

»Det er noget vrøvl, og jeg bliver irriteret, når jeg hører sådan en kommentar. Der er ingen som helst grund til, at kvinder skulle være dårligere end mænd. Men der er desværre stadig mange kønsroller i økonomien. Det handler både om kultur, tradition og kønsroller. Og det er ærgerligt, at det er sådan – især for kvinderne selv«.

Ann Lehmann Erichsen er overbevist om, at kvindernes manglende interesse i lån, investeringer og pension skyldes, at det ofte kan virke abstrakt og kompliceret.

»I virkeligheden er det jo meget konkret, og det kan alle, der beskæftiger sig med privatøkonomi, eksempelvis banker, pensionsselskaber og medier, blive meget bedre til at pointere«, siger hun.

Hun anbefaler derfor kvinder – og mænd for den sags skyld – at fokusere på, hvad de helt konkret får ud af at være mere oppe på dupperne, når det handler om privatøkonomi.

»Man skal kigge på timelønnen. Altså, hvor meget får man ud af at tjekke tingene en ekstra gang og presse banken lidt på maven. Så vil man ofte opdage, at det er en rigtigt god forretning, og de penge kan man jo så bruge på noget, man synes er sjovt. Man kan sige, at timelønnen er guleroden«.

Tornerosesøvn på en bankkonto

Ifølge Nordeas forbrugerøkonom er mange danskere meget fokuserede på at forsøge at sikre sig en lønstigning, købe ting på udsalg og tanke billig benzin, men der er langt flere penge i at gå privatøkonomien igennem med tættekam, mener hun. Også når det handler om opsparing, pension og investering, er mændene langt mere aktive end kvinderne, og det betyder i sidste ende, at deres økonomi støt og roligt vokser, mens mange kvinders økonomi står i stampe, understreger Ann Lehmann Erichsen.

»Der er ingen tvivl om, at det koster noget, hvis man ikke interesserer sig for sin økonomi. Over tid er det absolut ikke ligegyldigt, hvilken rente man betaler på sine lån, og om man investerer sin opsparing i værdipapirer frem for at lade dem sove tornerosesøvn på en bankkonto«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden