Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

LÅNEVALG. Forskellen på fast rente og variabel rente skal være meget lille, før boligkøberne vil betale ekstra for sikkerheden ved den faste rente.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligkøbere dropper sikkerheden og tager det billigste flekslån - nej, det er ikke F1

Prisforskellen mellem fast rente og variabel rente skal være lille, før boligkøberne vil betale ekstra for sikkerheden ved den faste rente. Der er meget psykologi i valg af lån, siger boligøkonom.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da boligrenten styrtdykkede i begyndelsen af 2015, tog næsten tre ud af fire boligkøbere et lån med fast rente.

I slutningen af året - hvor renten var steget en smule - var det lige under halvdelen af køberne, der valgte sikkerheden ved at låse renten fast i 30 år.

I stedet tog de typisk det såkaldte F Kort-lån. Det er markedets billigste, men samtidig også et lån, hvor man kun kender renten og dermed sin månedlige boligudgift et halvt år frem i tiden.

Ikke kæmpe spænd

»I mange år har det været sådan, at lige så snart forskellen mellem fast og variabel rente udvides, så er der mere interesse for de variabelt forrentede lån«, konstaterer Ane Arnth Jensen, der er direktør for brancheorganisationen Realkreditrådet.

Det er ellers ikke, fordi spændet mellem fast rente og variabel rente steg voldsomt hen over 2015.

I første kvartal var forskellen cirka 1,7 procentpoint. I fjerde kvartal lød den på cirka 2,7 procentpoint. Lige nu er forskellen cirka 650 kroner efter skat per lånt million kroner, som der afdrages på.

»Variable lån er billige, men det er lån med fast rente sørme også - i historisk perspektiv er de superbillige«, siger Ane Arnth Jensen, der ikke umiddelbart kan forklare, hvorfor selv små udsving i renteforskellen meget hurtigt driver folk væk fra fast rente, selv om de skal betale af på lånet i mange år.

I Nordea oplever man, at boligkøberne interesserer sig for alle besparelser.

Meget psykologi

»De fleste køber bolig for det beløb, det er muligt for dem at købe for. Og derfor betyder de sidste 100 kroner også noget. Som regel skal folk jo skære ned i det beløb, de har at muntre sig for, når de køber bolig«, siger Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Men når over halvdelen af nye boligkøbere i slutningen af 2015 valgte et lån med variabel rente, handler det også om en 'feel good'- stemning, hvor renten har ligget forholdsvis stille længe, siger hun.

»Der er meget psykologi i valget af boliglån. Under finanskrisen og senest i maj-juni sidste år, hvor renten steg, blev folk bekymrede - og så vælger flere de fastforrentede lån«.

Lige nu falder den lange rente, som er afgørende for prisen på fastforrentede lån. Det betyder, at danskerne nu igen kan låne penge til boligen til kun 2,5 procent over 30 år.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden