forskel. Unge mellem 18 og 26 år har i gennemsnit et forbrugslån på 26.000 kroner. Blandt de 26-54-årige er beløbet 82.000 kroner.
Foto: Jens Dresling (arkiv)/POLFOTO

forskel. Unge mellem 18 og 26 år har i gennemsnit et forbrugslån på 26.000 kroner. Blandt de 26-54-årige er beløbet 82.000 kroner.

Privatøkonomi

Forbrugerøkonom: Billedet af uansvarlige unge er uretfærdigt

Danskere mellem 26 og 54 år har dobbelt så mange forbrugslån som de unge.

Privatøkonomi

De kaster om sig med smartphones, går i dyrt mærketøj og tager på eksklusive ferier – for lånte penge.

Det har i flere år været billedet af den unge generation, men faktisk er de unge betydeligt mere økonomisk fornuftige, end de har ry for.

Det er uretfærdigt, når der ofte tegnes et billede af, at de unge slet ikke kan styre deres økonomi

Det er konklusionen i en analyse, som Gallup har foretaget blandt mere end 1000 danskere mellem 18 og 65 år.

»De unge er langt fra de værste, når det kommer til at låne penge til forbrug. Så jeg synes faktisk, det er uretfærdigt, når der ofte tegnes et billede af, at de unge slet ikke kan styre deres økonomi. For det er simpelthen ikke rigtigt«, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Unge indtager dukserolle

Undersøgelsen viser, at to ud af ti danskere mellem 26 og 54 år har lånt penge til forbrug, mens det kun gør sig gældende for en ud af ti af de 18 – 26-årige.

Samtidig er de gennemsnitlige forbrugslån mere end tre gange større hos låntagere over 26 år end hos de helt unge. Blandt de 26-54-årige lyder det gennemsnitlige forbrugslån på 82.000 kroner, mens gennemsnitslånet for de 18 – 26-årige er på 26.000 kroner.

Flere udgifter med alderen

I Penge og Pensionspanelet er specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm ikke overrasket over, at de ’de rigtigt voksne’ har dobbelt så mange forbrugslån som de unge, og at lånene er betydeligt større.

»Typisk får man både flere faste og flere uforudsete udgifter, når man begynder at etablere sig, og det begynder man typisk med, når man er sidst i 20’erne. Og når man pludselig har både hus, bil og børn, kan man let komme til at spænde buen for hårdt«, siger hun.

Penge og Pensionspanelet foretager løbende undersøgelser af danskernes privatforbrug og også disse undersøgelser peger på, at det ofte er midt i livet, forbrugslånene fylder mest.

Nogenlunde stabilt niveau

Danmarks Statistik opgør hvert kvartal en oversigt over danskerne samlede forbrugerkredit, der tæller kassekredit, kredit på kreditkort, kreditaftaler med butikker og deciderede forbrugslån hos banker og andre låneudbydere. Her har der den seneste tid været en svag stigning, men forbrugerkreditten har i flere år ligget nogenlunde stabilt.

Faktisk burde stigningen i forbrugerkreditten være større, når man kigger på den generelle udvikling i danskernes økonomi. Mange har oplevet reallønsfremgang, gælden er blevet mindre, formuerne er blevet større, og forbrugertilliden har generelt ligget pænt, hvilket normalt ville få danskerne til at låne mere til forbrug.

Men der er altså ikke noget i tallene, der tyder på, at danskerne generelt har skruet op for det lånefinansierede forbrug de seneste år.

Særligt én gruppe låner penge

Gallupundersøgelsen viser da også, at det særligt er en gruppe, der dominerer billedet, når det handler om at låne til forbrug, nemlig de danskere, der i forvejen har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Blandt de danskere, der selv angiver, at de har rod i økonomien, har hver tredje optaget forbrugslån, og dermed tegner denne gruppe sig for mere end halvdelen af alle lån til forbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og at det netop er de danskere, der har svært ved at få enderne til at mødes, der også er den gruppe, der oftest låner til forbrug, bekymrer Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

»Der er jo ikke i sig selv noget galt i at låne penge til forbrug. Det kan der være mange gode grunde til. Men hvis man i forvejen har problemer med økonomien, er der risiko for, at det bliver en ond spiral, hvor man låner flere og flere penge«, siger han.

De unge skal få gode vaner fra start

Han mener derfor, det er vigtigt at holde et ekstra vågent øje på de unge, også selvom de har færre og mindre forbrugslån end de ældre.

»Hvis man allerede har rod i økonomien som ung, er der stor risiko for, at det vil følge en senere i livet. Derfor er vigtigt, at man allerede som ung forstår, at det ofte er en rigtig dårlig forretning at låne penge til forbrug frem for at spare op og betale kontant«, siger han og uddyber:

»Vores undersøgelser viser, at man kan komme til at betale op til dobbelt så meget for den nye vaskemaskine, mobiltelefonen eller ferierejsen. Så det kan blive rigtigt dyrt i det lange løb, hvis en stor del af forbruget finansieres med forbrugslån«, siger han.

Store prisforskelle på lån og kreditter

Ann Lehmann Erichsen har gennemgået en række af de forbrugslån og kreditaftaler, der er på markedet, og gennemgangen viser, at man typisk kommer til at betale mellem 20 og 50 procent ekstra ved at finansiere købet med lån og kreditaftaler frem for at betale kontant, og i visse tilfælde bliver den samlede pris betydeligt højere.

Vælger man for eksempel at finansiere elektronik med en kreditaftale hos forhandleren, er det ikke ualmindeligt, at den nyeste smartphone kommer til at koste dobbelt så meget, inden kreditaftalens udløb.

»Mit råd er, at man kigger på hele lånebeløbet, altså inklusiv alle omkostninger, som man kigge på et par cowboybukser, man overvejer at købe. Først derefter kan stilling til, om man er villig til at betale prisen, og om man har økonomi til måned efter måned at betale X antal kroner«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hold øje med de samlede omkostninger

Det er de seneste år blevet mere almindeligt, at forhandlere tilbyder kreditaftaler, også på mindre beløb, men her er det vigtigt at se på de samlede omkostninger.

»Selvom der reklameres med en meget lav rente eller måske endda en nulrente, kan omkostninger til etablering og andre ekstra omkostning alligevel betyde, at man kommer til at betale en betydelig merpris«, siger Ann Lehmann Erichsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce