AFTALE. Så længe man er gift, tænker de færreste over, at der er forskel på størrelsen af hans og hendes pension. Men ved en skilsmisse kan det blive alvorligt - og det kræver en tinglyst ægtepagt, hvis man gyldigt skal aftale, at man deler pensionerne, hvis man går fra hinanden.
Foto: HOLGER BUNDGAARD (arkivfoto) /POLFOTO

AFTALE. Så længe man er gift, tænker de færreste over, at der er forskel på størrelsen af hans og hendes pension. Men ved en skilsmisse kan det blive alvorligt - og det kræver en tinglyst ægtepagt, hvis man gyldigt skal aftale, at man deler pensionerne, hvis man går fra hinanden.

Privatøkonomi

Ægtepagt: »Jeg opgiver aldrig diskussionen«

Maria har passet familien, mens manden har arbejdet meget. Hun har i årevis forsøgt at få ham til at skrive under på en ægtepagt, så hun får del i hans pension, hvis de skulle blive skilt. Men forgæves.

Privatøkonomi

Det er med helt åbne øjne og et klart blik på konsekvenserne, at Maria har valgt at prioritere sin familie, der tæller to mindre børn.

Hun har haft to lange barsler, og da hun kom tilbage til sit arbejde på en kommunal arbejdsplads, valgte hun at gå på nedsat tid for at have mere overskud til børnene.

Imens arbejdede hendes mand, der er selvstændig. Han tjener godt - betydeligt mere end Maria - og har også en pension, der matcher lønnen.

Nu har hun valgt at tage en overbygning på sin uddannelse, så hun i øjeblikket ikke har nogen lønindtægt.

Bekymring om pensionen

Alt i alt betyder det, at Marias pensionsopsparing i flere år har ligget underdrejet, også selv om parret på et tidspunkt har betalt noget ekstra ind til hendes pensionskasse. Og størrelsen på opsparingen er hun meget bevidst om.

»Det bekymrer mig. Jeg har altid tænkt mig, at jeg skulle spare op til pensionen«, siger hun.

Maria kender reglerne og ved, at skulle hun en dag blive skilt fra sin ægtemand gennem mere end ti år, så har hun ikke ret til noget af hans pension. Medmindre de aftaler det i en tinglyst ægtepagt - og sådan en aftale har de ikke kunnet blive enige om endnu.

Vil ikke skrive under

»Jeg mener, at vi som familie må diskutere, hvad der er rimeligt. Hvis jeg ikke var familieminister herhjemme, kunne han efter min opfattelse ikke arbejde så meget«, siger hun.

Maria har foreslået sin mand to mulige løsninger på, at hun efter en eventuel skilsmisse ville stå tilbage med en meget mindre pension end ham:

Enten skal de lave en ægtepagt, hvor hun får en del af hans pension, hvis de går fra hinanden, eller også skal parret ud af det fælles budget betale lige så meget ind på Marias pension, som ægtefællen sætter ind på sin.

Det er svært for Maria at forklare, hvorfor hendes mand - der i parentes bemærket kommer fra en velhavende baggrund - ikke har villet skrive under på en ægtepagt om pensionsordningen.

»Ideologisk forkert«

For han er ikke ude på at snyde hende, for eksempel har de en såkaldt almindelig formueordning, der betyder, at de vil skulle dele alt andet end pensionen, hvis de skulle gå fra hinanden.

»Men det med pensionen er et princip for ham. Han synes, det er ideologisk forkert«, siger hun.

Maria tager stadig spørgsmålet op med mellemrum.

»Det vil være optimalt, at han skriver under. Jeg opgiver det aldrig«.

Maria ønsker at være anonym af hensyn til sin familie. Politiken kender hendes identitet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce